BRDO SMEĆA PROPALO / Tek nakon upita novinara iz Zagreba potvrdili: 'Dio Jakuševca u subotu se urušio. Nema opasnosti za građane'

Image
Foto: Luka Stanzl/Pixsell

Navode da pritom nitko nije ozlijeđen i da prve procjene govore da su uzrok odronjavanju velike kiše. O svemu su obavijestili Državni inspektorat, a da odlagalište i dalje 'normalno funkcionira'

15.11.2023.
16:10
Luka Stanzl/Pixsell
VOYO logo

Nakon što su mediji objavili kako se još u subotu odvalilo "brdo" Jakuševac, odnosno da se urušio dio odlagališta otpada, i tek nakon našeg upita, iz Grada Zagreba odgovorili su što se dogodilo.

Potvrđuju da se sve dogodilo u subotu, 11. studenoga, kada se djelomično urušio zapadni dio odlagališta otpada Prudinec/Jakuševec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Odmah su poduzete sve mjere sigurnosti što uključuje zabranu pristupa plohi na kojoj se djelomično urušavanje dogodilo i mjerenje odlagališnih plinova na lokaciji. Rezultati mjerenja nisu pokazali povećane koncentracije istih te zdravlje građana ni u jednom trenutku nije bilo ugroženo. Prema podacima na mjernoj postaji Jakuševec, u periodu nakon klizišta do danas, nisu zabilježena prekoračenja satnih niti dnevnih vrijednosti parametara mjerenja. Sva mjerenja obavljaju akreditirane tvrtke u skladu s ishođenim dozvolama", navode u svom odgovoru iz Grada Zagreba.

Image
Foto: Udruga Ekologija grada

Dodaju da kod urušavanja nije nitko ozlijeđen niti je oštećen ikakav stroj, te da je Zagrebački holding odmah po urušavanju o tome obavijestio Državni inspektorat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prve procjene ukazuju na velike količine oborina kao mogući uzrok djelomičnog urušavanja. U tijeku je snimanje stanja s ciljem utvrđivanja uzroka djelomičnog urušavanja i količine urušenog materijala. Projektant odlagališta je u postupku pripreme projekta hitne sanacije", navode u svom odgovoru.

Dodaju i da urušavanje nije utjecalo na rad odlagališta koje i dalje "uredno funkcionira".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Luka Stanzl/Pixsell

Naveli su i da se odlagalište Prudinec/Jakuševec gradi prema projektnoj dokumentaciji i ishođenoj građevinskoj dozvoli u skladu sa Zakonom o gradnji i ostalim propisima koji uređuju područje građenja. "U tu svrhu je Zagrebački holding d.o.o. za poslove izgradnje odlagališta angažirao izvođača radova koji obavlja izgradnju sukladno projektnoj dokumentaciji i pravilima struke, stručni nadzor koji nadzire izgradnju sukladno građevinskoj dozvoli i propisima koji uređuju građenje, projektanta i projektantski nadzor koji nadzire da se izgradnja odvija sukladno projektnoj dokumentaciji", navode.

Podsjetimo, udruga Ekologija grada objavila je snimke iz zraka koje pokazuju razmjere urušavanja, vjerojatno je riječ o tonama otpada. Dobro upućeni kažu da je mogući uzrok odronjavanja i što se na njemu odlagao biootpad (ili dijelovi biootpada), a moguće je i da se otpad nije dovoljno jako sabio.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO Brdo Jakuševca odronilo se, na tone otpada rasulo se. Iz Grada Zagreba nisu obavijestili javnost

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo