Croatian tragedies / 'Stižu vrućine, a more mi je hladno'

Image
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Vi sretnici, koji ste uzeli ovaj tjedan godišnji, dobro ste uboli, vrhunski u stvari, jer će vladati anticiklona. Ne, zapravo, anticiklončina, u sklopu koje će s juga dolaziti vruć zrak, sunce apsolutno dominirati, a kiša biti rijetka pojava

Nikola Vikić-Topić

29.6.2015.
17:33
Dalibor Urukalovic/PIXSELL
VOYO logo

Najdraže mi je kada vruće, sparno i vjetrom premirno zagrebačko poslijepodne na asfaltu dodatno uljepša zvonjava mobitela.

- „Molim?“

Tekst se nastavlja ispod oglasa

- „Halo, Niđo, daaaaaaaaj, zašto je more tako hladno?“

Otišao bih do Krka, Brodarice, Orebića ili gdje god, odvukao pametnjakovića u Zagreb i bacio u Savu ili Jarun. Jadan ti, more je hladno – 'oćeš maramicu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, kako me stari učio kontrolirati porive, skuliram se, brojim unatrag do minus 273,15 i krene priča...

Naime, more ima veći toplinski kapacitet nego, recimo, kopno tj. zemlja. E, sad, što to znači?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To znači da je potrebno uložiti više energije za zagrijavanje 1 litre mora, za 1 Celzijev stupanj, nego što je potrebno uložiti energije za zagrijavanje 1 kg zemlje isto za 1 Celzijev stupanj. I sami to već znate i za neke druge materijale: probajte staviti prst u džezvu s vodom koju grijete minutu na vatri i vidjet ćete da je voda tek mlaka, a onda probajte žlicu (koja ima mali toplinski kapacitet) držati minutu na vatri. Zagrijat će se toliko da će već onaj suprotni kraj koji držite postati nesnosno vruć. Dobro, nemojte ovo ipak pokušavati.

Nadalje, more je fluid i to jako velik fluid, pa se javlja prilično efikasno strujanje i miješanje s vodom iz dubljih slojeva što također usporava cijeli proces zagrijavanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znači, more se sporije grije, ali i sporije hladi! To potvrđuju i mjerenja kod nas na Jadranu, pa je tako more najhladnije u veljači, znači krajem zime kada bude i ispod 10 Celzijevih stupnjeva, a najtoplije u kolovozu, znači krajem ljeta, kada je i više od 25. Dakle, najhladnije odnosno najtoplije more malo „kasni“, circa jedan mjesec, za najhladnijim odnosno najtoplijim danima u godini.

Neke pojave more dodatno ohlađuju, kao što su, primjerice, bura i izvori podzemnih voda, tj. vrulje, osobito na sjevernom Jadranu, ali i velike količine kiše te slično.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trenutačno je temperatura Jadranskog mora između 20 i 25 Celzijevih stupnjeva koliko je u Puli, a podatke možete svakodnevno pratiti na stranicama Državnog hidrometeorološkog zavoda, ovdje. Inače, mjeri se na dubini od 30 cm, tamo gdje je more duboko najmanje 1,8 m i to na otvorenijem području. Tako da je u zatvorenijim i osobito plićim zaljevima temperatura često malo viša od one koju ćete naći u tim službenim podacima.

Vi sretnici, koji ste uzeli ovaj tjedan godišnji, dobro ste uboli, vrhunski u stvari, jer će vladati anticiklona. Ne, zapravo, anticiklončina, u sklopu koje će s juga dolaziti vruć zrak, sunce apsolutno dominirati, a kiša biti rijetka pojava kao Dinamova pobjeda u Europi. Temperatura mora u idućim će danima polako rasti, pa će biti i malo ugodnije. Uživajte, samo uskočite, dobro je. Ako mi telefon zazvoni i kažete da je hladno, dolazim po vas i idemo se zajedno kupati - u Jarun. Čujem da je tamo fino toplo, sada već oko 25.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču