I AM DREAMING OF A WHITE CHRISTMAS / Hoćemo li imati bijeli Božić?

Image
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Nije da se pravim važan – dobro, možda samo malo, ali vjerojatnost za toplu zimu isticao sam još ljetos kada sam pisao o El Niñu, klimatskom poremećaju koji se javlja u Tihom oceanu, a utječe na vremenske prilike diljem zemaljske kugle, pa tako i na Europu. Upravo u godinama kada u Tihom oceanu imamo El Niño, na jugu Europe veća je vjerojatnost za toplu zimu.

Nikola Vikić-Topić

15.12.2015.
9:44
Goran Kovacic/PIXSELL
VOYO logo

Još je točno deset dana do Božića. Za nas meteorologe granično razdoblje za davanje pouzdane vremenske prognoze, a pitanja o bijelom Božiću pršte sa svih strana već danima, od prijatelja, teta u dućanu, susjeda i najviše - Filipa Brkića, našeg voditelja sporta. Da, Fićo je, osim sporta, veliki obožavatelj snijega i zime. One prave, oštre zime. Kad snijeg zakrka, tek tada je njemu toplo oko srca. Razumijem ga, znam još nekoliko takvih, a njima će ova kolumna biti najbolnija.

No, krenimo redom. Različiti modeli, za dalje razdoblje poput ovoga, od deset dana, često daju potpuno različitu prognozu, o čemu je već bilo nekoliko riječi u ranijim kolumnama Vremenskog prigovaranja. Zbog kaotičnosti atmosfere i atmosferskih modela teško je dati preciznu i pouzdanu prognozu za razdoblje dulje od sedam dana. Ipak, u specifičnim slučajevima, poput recimo dugotrajne, jake anticiklone, prognoza za dulje razdoblje može biti pouzdanija. To je slučaj koji sada imamo. Već danima dominira jedna takva anticiklona. Neuobičajeno za zimu, to je Azorska anticiklona, a ne Sibirska. Anticiklone donose stabilno vrijeme, bez ili s vrlo slabim oborinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, vijesti nisu dobre, na žalost nas zimoljubaca i snijegoljubaca. Još do jučer, prekjučer nadao sam se da će se izračuni meteoroloških modela promijeniti, nadao se da će se konačno „roditi“ neka ciklona, no vjerojatnost za to sve je manja. Već danima oba „glavna“ modela, europski ECMWF i američki GFS, za idućih deset dana nad našim prostorima računaju daljnje jačanje anticiklone i iznadprosječno toplo vrijeme i pri tlu i u višoj atmosferi. Dakle, sve je protiv snijega!

Image
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

(Nikola Cutuk/PIXSELL)​

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada bih je danas prezentirao, prognoza za Badnjak i Božić, bila bi, ukratko, ovakva:

Na Jadranu sunčano uz ugodnu temperaturu, oko 15 stupnjeva, i slab vjetar. Na kopnu ujutro oko nule, mjestimice uz maglu. Poslijepodne sunčana razdoblja, uz temperaturu moguće i oko deset stupnjeva... Dakle, debelo iznad prosinačkog prosjeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije da se pravim važan – dobro, možda samo malo, ali vjerojatnost za toplu zimu isticao sam još ljetos kada sam pisao o El Niñu, klimatskom poremećaju koji se javlja isključivo u Tihom oceanu, a utječe na vremenske prilike diljem zemaljske kugle, pa tako i na Europu. Upravo u godinama kada u Tihom oceanu imamo El Niño, na jugu Europe veća je vjerojatnost za toplu zimu. K tomu, ovogodišnji El Niño spada u jedan od najjačih otkada je taj poremećaj otkriven i otkada ga se sustavno prati. Mjesečne izvještaje o stanju El Niña možete i sami pratiti na stranicama američke Nacionalne agencije za oceane i atmosferu (NOAA).

Sezonsku prognozu tople zime analizirala je i moja kolegica Dunja Mazzocco Drvar u svojoj prošlotjednoj kolumni. Inače nisam, ali sada ću biti malo pesimističniji, snijegopesimističniji, i reći da je moje mišljenje da će snijeg u Zagrebu ove zime padati četiri puta. Evo joj ponude za okladu, recimo, u sarmu!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Onu malu mogućnost koja ipak još uvijek postoji da dođe do promjene u izračunima modela za Božić javit ćemo vam na vrijeme u - RTL-u Vrijeme. Postoji još koji dan nade, a nakon toga ulazimo u razdoblje kada je pouzdanost prognoze sve veća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, jedna od dražih božićnih pjesama mi je White Christmas u izvedbi Driftersa, to je ona iz Sam u kući, koja počinje dobro znanim stihovima
I am dreaming of a white Christmas. Čini se da ćemo ga ove godine doista moći samo – sanjati...

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču