Nitko neće na brod koji tone, a Hrvati su izabrali EU

'Možda bih prije 20 godina bio za to jer je to tada bilo potrebno, no tko danas hoće na brod koji tone.

24.1.2012.
11:34
VOYO logo

Nekadašnji savjetnik bivšeg hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana i austrijskog potkancelara i ministra vanjskih poslova Aloisa Mocka i osnivač Austrijsko-hrvatskog društva u Beču dr. Marijan Brajinović u ponoćnom je dnevniku austrijske televizije ORF ZiB 24 komentirao rezultate nedjeljnog referenduma o ulasku Hrvatske u EU. Na upit kako bi on glasao da je bio u RH, Brajinović je odgovorio:

"Pošteno rečeno, bio bih protiv. Možda bih prije 20 godina bio za to jer je to tada bilo potrebno, no tko danas hoće na brod koji tone. Čak i u Italiji je kapetan napustio brod, no 'hrabri' Hrvati svejedno idu u EU", kaže Brajinović. Dodao je kako ima na stotine razloga "za", ali isto tako i "protiv" ulaska RH u EU. Zamoljen da komentira izjavu hrvatske ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić da je EU i dalje "stabilizacijsko sidro" koje možemo ostaviti potomcima, Brajinović je kazao kako su Hrvati dosad imali loša iskustva s različitim unijama u kojima su bili, počevši od Austro-Ugarske monarhije i Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, do posljednjih borbi za svoju samostalnost. Istaknuo je da manjinski narodi u velikim tvorenima uvijek nisu adekvatno tretirani i više gube nego dobivaju. Kao primjer je naveo odlazak hrvatskih studenata i visokoškolovane radne snage u inozemstvo i njihovo uključivanje u europsko tržište radne snage, što osiromašuje Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Crkva odigrala prljavu igru

"Hrvatska ih je odgajala, plaćala dječje vrtiće, osnovne i druge škole i studije, a korist od toga na kraju imaju Austrija, Njemačka i druge zemlje koje u njih nisu uložile ni groša, a dobivaju gotove stručne ljude i kao takve su dobitnici, a Hrvatska gubitnik", ustvrdio je Brajinović. Istaknuo je da mali odaziv birača pokazuje da su Hrvati skeptični kad je riječ o EU. Predbacio je hrvatskoj Katoličkoj crkvi da je u pozivanju na referendum odigrala "prilično prljavu" igru. "Prije 20 godina hrvatsku se Crkvu optuživalo da je katoličko konzervativna i ultranacionalistička, a sada svi šute kada je crveno obojena i imamo crvenog kardinala koji je stao na stranu bivših komunista", rekao je Brajinović prigovorivši hrvatskom crkvenom vrhu da ne slijedi potrebnu "moralnu vertikalu" ili barem kaže građanima da glasaju prema vlastitoj savjesti.

Frustrirani Hrvati

Na upit zašto je veliki broj Hrvata bojkotirao referendum, Brajinović je kazao da su Hrvati "frustrirani i ne vjeruju u promjene", s obzirom da u proteklih 20 godina nije bilo niti jednog hrvatskog političara s jasnom vizijom ili gospodarskim konceptom nego su se samo smjenjivali oni koje je zanimalo kako se obogatiti. Ustvrdio je da je na selu više euroskeptika jer ne ovise o nikome i prehranjuju se sami živeći od poljoprivrede, dok onima u gradovima i ne preostaje ništa drugo nego da vjeruju da će im možda u EU biti bolje. ORF je u uvodnom dijelu razgovora s Brajinovićem izvijestio o dvije strane medalje hrvatskog referenduma: jednoj o jasnoj, dvotrećinskoj većini "za" ulazak RH u EU i drugoj, manje ružičastoj, koja govori o niskom odazivi birača, što potvrđuje, kako je istaknuto, o skeptičnosti mnogih Hrvata prema EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

specijal-201012070191004-Hrvatska i EU

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo