SRAMOTA U VIŠKOVU / Majka i dijete hrvatski državljani, ali zbog tate stranca vrtić bi umjesto 400, trebali plaćati 2150 kuna!

Slučaj iz općine Viškovo kod Rijeke dignuo je na noge sve kvarnerske roditelje. Načelnica lokalnog vrtića je u pokušaju da u vrtićki proračun ubaci koju kunu više odredila da neće više subvencionirati vrtić za devet obitelji, zato jer jedan od roditelja nije prijavljen u toj općini

2.9.2015.
22:36
VOYO logo

Dorijanovi roditelji ne mogu platiti punu cijenu vrtića, pa su ga ispisali.

"Ne mogu vam to opisati, razočaranje i tuga, jer na kraju krajeva meni se dijete teško prilagovađava novoj sredini, a konačno smo se prilagodili i konačno je došao sa željom i voljom ići u vrtić", ispričala je Kristina Nezirević

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za Dorijana su prošle godine plaćali 400 kuna mjesečno, a sada je njima i još devet obitelji općina propisala da moraju platiti pet puta više, odnosno, punu ekonomsku cijenu od 2150 kuna mjesečno za vrtić. Sve jer jedan partner, u ovom slučaju Dorijanov otac, ima prijavljen privremeni, a ne stalni boravak u Viškovu.

"Naša odluka o sufinanciranju kaže da pravo na sufinanciranje imaju roditelji državljani i oni sa stalnim boravkom", izjavio je zamjenik načelnice općine Viškovo Denis Mladenić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je ovo prva ovakva odluka u Hrvatskoj, Nezirevići su se Ministarstvu socijalne politike žalili da su diskriminirani. Pa im je stigao donekle ohrabrujuć odgovor iz resornog ministarstva.

"Općina Viškovo u svojoj odluci se u niti jednom trenutnku ne poziva na odredbe Zakona o socijalnoj skrbi zato jer za to ni nema pravnog temelja", priopćeno je iz Ministarstva socijalne politike. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neslužbeno doznajemo da u Ministarstvu smatraju da je odluka protuustavna, no općinare to ne zanima, pa uzvraćaju.

"Pozivamo Ministarstvo da u tom smislu predloži zakonska rješenja za sufinaciranje predškolskog obrazovanja i to iz državnog proračuna", rekao je Mladenić. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kvarnerske mame poručuju da zbog diskrimancije u konačnici trpe djeca.

"Ipak je tu dijete u pitanju i treba mu se izaći ususret, a nije bitno je li boravak stalan ili ne", smatra Nikolina

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A teško im je, kažu, snaći se i privremeno, jer da imaju tisuće i tisuće kuna za dadilju, sve ovo ne bi im ni bio problem, tako da će Dorijana zasad čuvati 82-godišnja teta. 

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo