Đoković šampion Pariza!

Novak osvojio 40. titulu porazivši Ferera u finalu pariskog Mastersa

3.11.2013.
17:18
VOYO logo

Novak Đoković osvojio je 40. titulu u profesionalnoj karijeri, pošto je u finalu pariskog Mastersa porazio Španca Davida Ferera - 2:0 (7:5,7:5).

Srbin je ovom pobedom došao i do 16. turnira iz Masters serije, a ujedno i produžio svoj niz uzastopnih pobeda na 17, piše B92.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U oba seta videli smo veliku borbu sa puno trčanja, da bi Novak serijom gemova stigao do pobede. Ferer je imao u oba navrata 5:3 i priliku da servisima završi setove, ali je Đoković u pravom trenutku dizao nivo igre i uzimao naredna četiri gema za trijumf.

Biće to njihov 17. međusobni duel, a Đoković trenutno vodi sa 10-6 u pobedama. Poslednji put njih dvojica su se sastali u polufinalu Australijan Opena, kada je srpski teniser slavio sa 6:2, 6:2, 6:1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novak juri svoju drugu titulu u 'gradu svetlosti', posle trijumfa 2009. godine, dok Ferer ima priliku da uđe u istoriju kao prvi igrač koji je odbranio titulu.

Pošto će se Đoković i Ferer boriti za titulu u Parizu, još postoji šansa da se srpski teniser do kraja sezone vrati na prvo mesto na ATP listi. Ipak, to će najviše zavisiti od rezultata koje Nadal i on ostvare sledeće nedelje na završnom Mastersu sezone u Londonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tok meča

Prvi poen na meču nagovestio nam je kakav nas meč očekuje. Novak je posle 27 udaraca preciznim forhend vinerom osvojio prvi poen. Nastavilo se u istom ritmu, da bi Srbin uspeo da dođe do vođstva u gemovima, iako je ubacio samo jedan prvi servis (16%) - 1:0.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ni Španac se nije proslavio sa priv servisom, ali je, prevashodno neiznuđenim greškama našeg tenisera, stigao do izjednačenja - 1:1.

Novak je za nijansu popravio prvi servis i odmah je sve išlo lakše. Španac nije uspeo da osvoji ni poen pa je drugi teniser sveta ubrzo ponovo poveo - 2:1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao i na meču polufinalnom meču našeg asa protiv Rodžera Federera. u publici se i ovoga puta nalazi najveća zvezda Pari Sen Žermena Zlatan Ibrahimović.

Evidentno je da borbeni Španac želi da pokaže da nije slučajno treći na svetu i da zaslužuje to mesto. Brzo je sitgao do 2:2, da bi u narednom gemu stigao do prvih brejk lopti. Svemu tome najviše je opet kumovao Novak, koji nikako da počne konstatno da ubacuje prvi servis. Prvu brejk loptu uspeo je da spasi posle nešto duže razmene udaraca, da bi Ferer lepim drop šotom došao do brejka - 2:3.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Usledio je prvi nešto duži gem, u kom smo videli đus i prvu brejk šansu za Novaka. Nažalost, Španac je sigurnim servisima ubrzo okrenuo rezultat u svoju korist, da bi naš teniser neiznuđenom greškom iz bekenda 'osigurao' Fereru brejk - 2:4.

Nastavile su se Novakove muke sa servisom, pa smo videli i prvu duplu servis grešku. Imao je Ferer i u sedmom gemu šansu za eventualni novi brejk, ali je Đoković Forhendom i prvim asom na meču ipak smanjo zaostatak - 3:4.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Opet je Novak uspeo da stigne do brejk prilike, ali ni ovoga puta nije uspeo da je iskoristi. Španac konstatno dobro servira, što mu omogućava da se izvuče kada se nađe u problemu. Nema Ferer snažan servis, ali mu je početni udarac jako precizan, toliko da ni Novak, koji važi za najboljeg riternera, ne uspeva da vrati lopticu u teren - 3:5.

Napokon je Novak odservirao jedan gem kako nas je i navikao, i posle nepunih dva minuta stigao do gema za ostanak u prvom setu - 4:5.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srbin je pokazao zašto je preko sto nedelja bio prvi na svetu. Kada je bilo najpotrebnije zaigrao je najbolje. U dva gema prepustio je Fereru sa jedan poen i igrom u svom maniru uspeo da iskoristi treću brejk loptu u meču i ostane u prvom setu. - 5:5.

Novak je seriju uzastopnih poena produžio na 12-1i ekspresno prebacio pritisak na Španca, koji sada mora da servira za ostanak - 6:5.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nastavio je Srbin u istom ritmu i na krilima brejka uspeo da stigne do novog brejka i vođstva u setovima. Primetna je bila nervoza kod Španca zbog ispuštenog vođstva, što je zahuhtali Novak iskusno iskoristio i kratkom dijagonalom iz forhenda rešio prvi set u svoju korist - 7:5.

Posle sjajne serije kojom je došao do drugog seta, usledio je novi pad u Novakovoj igri. Napravio je nekoliko grešaka i dozvolio Fereru da na najbolji način otvori drugi set - 0:1. Usledila je velika borba u sledećem gemu, Novak je posle Špančeve greške iz forhenda stigao do brejk lopte, ali je ritern izbacio u aut. Odlično izgrađenim poenom David je došao do nove gem lopte, a zatim i poveo sa 0:2.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nastavio se pad u Novakovoj igri, ali je na sreću brzo uspeo da se konsoliduje i ne dozvoli Fereru da stigne do novog brejka. Imao je Španac nove dve brejk lopte i zicer na mreži za 3:0, ali je lošim volejom omogućio Srbinu da ostane u gemu. Đoković je posle 'poklona' odigrao dva savršena poena i vinerima stigao do prvog gema u drugom setu - 1:2.

Treći igrač planete nije dozvolio u četvrtom gemu ni promil šanse za brejk. Odservirao je perfektan gem i bez izgubljenog poena ponovo stvorio sebi osetniju prednost - 1:3.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Đoković je u prethodnom gemu 'pustio' poslednja dva poena i uz grimasu na licu krenuo ka klupi. Ne deluje da Novak ima neki konkretan problem sa povredom, već je upitanju iscrpljenost, što zbog velikog broja mečeva u poslednje vreme, ali i intenziteta koji donosi svaki duel sa Davidom Fererom.

Iako je evidentno da se Srbin ne oseća najbolje u trenutku, uspeo je bez većih problema da stigne do gema - 2:3.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prosto je neverovatno koliko se svaki Novakov gem razlikuje od prethodnog, ili narednog. Posle nekoliko kraćih gemova na servis Španca, videli smo veliku borbu i dva đusa, da bi Đoković 'jeftinim' neiznuđenim greškama okončao gem - 2:4.

Usledila su dva brza gema, pa se naš teniser ubrzo našao u istoj situaciji kao u prvom setu, kada je bio prinuđen da servira za ostanak u setu - 3:5. Naredni gem nije doneo previše uzbuđenja, a čini se da je Ferer čuvao snagu da servisom dođe do izjednačenja u setovima - 4:5.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gotovo identičnu situaciju videli smo u desetom gemu oba seta. Opet je Španac servirao za set i izjednačenje, ali je Novak još jednom pokazao veličinu i nije dozvolio Fereru da odvede meč u treći set. Ovoga puta je Srbinu bila potrebna samo jedna brejk lopta za povratak u drugi set. Ferer je u ključnom poenu odigrao odličnu duboku forhend dijagonalu, ali je naš teniser uspeo da ostane poenu i kasnije natera protivnika na grešku za poravnanje - 5:5.

Situacija je nastavila da se preslikava, pa je Novak ubrzo osvojio i četvrti gem u nizu i stigao na gem od 16. mastersa u karijeri - 6:5.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo