Pak: Dobijanje datuma zavisi od Beograda

Srbija mora „ispravno da protumači znake vremena“

31.3.2013.
14:00
VOYO logo

Poslanica EP Doris Pak izjavila je da će Srbija dobiti datum za početak pregovora sa Evropskom unijom, ukoliko Beograd "ispravno protumači znake vremena".

- Kada Beograd ispravno protumači znake vremena i shodno tome počne da dela, doći će do datuma za početak pregovora sa EU. Ako to ne uradi, mi nećemo biti odgovorni za to odugovlačenje, nego isključivo vlast u Beogradu. Onda će se početak pristupnih pregovora ponovo otegnuti - rekla je Doris Pak za novosadski Dnevnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema njenim rečima, pripreme za članstvo ne moraju nužno da se poklope s datumom za početak pregovora.

- Beograd je već dobio od Hrvatske prevod pravnih tekovina EU pa zbog čega se već ne radi na nužnim zakonskim promenama? - upitala je Doris Pak, prenosi Beta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ona je ocenila da u pregovorima i Beograd i Priština više očekuju od EU da će izvršiti pritisak na "onog drugog", nego što su spremni da na terenu pokažu privrženost rešenjima koja već unapred uključuju interese te druge strane u svakodnevnom životu.

- Mogu samo da se nadam da će biti shvaćena ozbiljnost situacije i da će se doći do dogovora, pogotovo zato što je u nekoliko poslednjih meseci bilo više pomaka nego godinama ranije - kazala je Doris Pak i ocenila da je Ahtisarijev plan zadovoljavajući temelj za rešavanje problema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo