PRIJETIO VOJSKOM I PSIMA, A ONDA... / Za Milanovića je zakon neustavan, ali na Pantovčaku se ipak provjeravaju covid potvrde: Presudile brutalne kazne?

Iako Zoran Milanović tvrdi da je Zakon o zaštiti pučanstva protiv zaraznih bolesti neustavan, na Pantovčaku su krenule provjere covid potvrda

29.12.2021.
22:31
VOYO logo

Predsjednik Republike Zoran Milanović ipak je popustio, iako je prijetio vojskom i psima. Naime, otkako je potpisao izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti i na Pantovčaku se provjeravaju covid potvrde.

"Nećeš mi slati svoje janjičare da mi šalju gore inspekcije. A ne mogu ni proći. Svi su cijepljeni gore, osim dvoje, troje ljudi. Mi se ponašamo razumno, organizirano. Ali da će mi doći inspekcija s Trga žrtava fašizma – neće doći. Ne mogu ući unutra. Vojska provjerava na ulazu, a vojskom ne upravlja Plenković ni njegovi inspektori", davnih dana je prijetio predsjednik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ŽESTOKO NAPAO I PALIĆA /

Milanović: 'Nećeš mi slati svoje janjičare da mi šalju gore inspekcije. Vojska je na ulazu'

Image
ŽESTOKO NAPAO I PALIĆA /

Milanović: 'Nećeš mi slati svoje janjičare da mi šalju gore inspekcije. Vojska je na ulazu'

Janjičari nisu došli, ali su zato covid potvrde "pod mus". Provjeravaju ih pripadnici Počasno-zaštitne bojne. Iz predsjednikova ureda tvrde da su to činili i prije izmjene Zakona. Dodaju da je cijepljeno 93 posto zaposlenika. Da sustav provjere zaista funkcionira, mediji će provjeriti na prvom većem događanju na Pantovčaku, a predsjednik, iako ga je potpisao, tvrdi da je Zakon neustavan.

'Zakon je neustavan'

"Morat će mi vjerovati na riječ, odnosno neka netko prijavi ako vidi da nekoga puštamo. Tvrdim da je zakon neustavan, da je donesen na neustavan način i to će se vjerojatno uskoro razriješiti na referendumu. E, to je druga priča'', rekao je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I Mostov gradonačelnik Sinja, Miro Bulj, misli da je Zakon neustavan. On bitku s covid potvrdama bije još od kolovoza i Sinjske alke. Ni tada, pa niti sada, ondje se covid potvrde ne provjeravaju.

''Terenski inspektori su sad objesili i pendrek i naravno da će oni vjerojatno dolaziti i raditi. Na meni je da osiguram ono što me je narod pitao, da svima osiguram uslugu za koju su me birali. Svaki građanin, ja neću dijeliti građane'', komentirao je Bulj za RTL.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inspekcija radi, ali...

Covid potvrde su kritizirali gradonačelnici Primoštena i Čabra, ali su kasnije ipak popustili. Čabarske vlasti je prošloga tjedna posjetila i inspekcija. To je bio samo jedan od 6380 nadzora, koliko su sanitarni inspektori proveli od početka godine do Božića. Policija je napisala 1506 novčanih kazni i 2736 upozorenja zbog nenošenja maske.

No, koliko su puta provjeravali provjeru covid potvrda - ne zna se. ''Jedini cilj je ne da nekoga gnjavimo, ne da nekome limitiramo slobode, nego upravo obrnuto da mu omogućimo da normalno funkcionira. Ja mogu pozdraviti odluku da se gledaju covid potvrde na ulazu u Ured predsjednika'', poručio je premijer Andrej Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bulj, pak, tvrdi da se covid potvrde ne provjeravaju samo u Sinju. Možda se predomisli ako mu sjedne kazna od 50.000 kuna.

FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo