ponedjeljak, 25.05.2015.

Pronađeno vrijedno vikinško blago

Najvažnije vikinško blago pronađeno u posljednjih 150 godina u Velikoj Britaniji otkrili su u siječnju ove godine detektorom metala otac i sin, koji su ga netaknutog predali British Museumu.

Pronađeno vrijedno vikinško blago


Nakon što su stručnjaci muzeja pregledali blago, objavili su kako su David i Andrew Whelan pronašli predmete "od globalnog značaja".

Otkriveni blizu Harrogatea u sjevernoj Engleskoj, pronalasci uključuju kovanice, ukrase, ingot i predmete od plemenitih kovina, sve skriveno u srebrnoj posudi i zakopano u škrinji.

"Količina i kvaliteta blaga su nevjerojatni, predstavljaju najvažnije otkriće tog tipa u Britaniji u 150 godina", priopćeno je iz muzeja. "Pronalazak je od općeg značaja, kao i od neprocjenjivog značaja za povijest sjevernog Yorkshirea."

Vikinzi, mornari-ratnici iz današnje Norveške i Danske, počeli su prodirati na nebranjenu britansku obalu krajem 8. stoljeća.

U manje od 100 godina smjestili su se u velikim predjelima zemlje, posebno na sjeveru, gdje mnoga današnja mjesta nose imena koja svjedoče o njihovom utjecaju.

Najveće vikinško blago otkriveno u zapadnoj Europi pronađeno je 1840. u Cuerdaleu, u sjevernoj engleskoj grofoviji Lancashire.

Iz muzeja su rekli da je blago iz Harrogatea vjerojatno zakopao vikinški vođa tijekom nemira koji su uslijedili nakon što je anglosaksonski kralj Athelstan na brzinu osvojio vikinško kraljevstvo Sjeverne Umbrije 927. godine.

Suvremeni lovac na blago

Vikinška nadmoć nad tim područjem konačno je završena polovicom 10. stoljeća.

Među blagom su identificirani predmeti porijeklom iz Afganistana, Rusije, Irske i kontinentalne Europe.

Najimpresivniji dio blaga uključuje 617 srebrnih novčića, rijetku zlatnu narukvicu i srebrnu posudu, za koju muzej vjeruje da potječe iz samostana s područja današnje Francuske.

Klasificirano kao blago prema britanskom zakonu, predmete sada mora procijeniti skupina neovisnih stručnjaka, koji će potom odlučiti koliku novčanu nagradu trebaju primiti David i Andrew Whelan.

"Slučajevi s blagom su uvijek zanimljivi, ali ovo je jedan od najuzbudljivijih slučajeva u kojima sam trebao presuditi", izjavio je sudac iz sjevernog Yorkshirea, koji je pronalazak i službeno okarakterizirao kao blago.

"Presretan sam jer je takvo vrijedno vikinško blago pronađeno u sjevernom Yorkshireu. Mi smo izuzetno ponosni na vikinško naslijeđe ovog područja", dodao je.

Net.hr
19.07.2007.
  • još vijesti
  • Pronađeno vrijedno vikinško blago

web preporuke

Komentari

web preporuke