četvrtak, 28.05.2015.

Enigma za znanstvenikeNafta iz Meksičkog zaljeva misteriozno nestala

Nafta iz Meksičkog zaljeva misteriozno nestala

Najveća ekološka katastrofa u povijesti SAD-a počela je 20. travnja 2010. kada je u Meksičkom zaljevu eksplodirala platforma Deepwater Horizon. Sada se nameće pitanje: kamo je nestala nafta koja je istekla u more?

Podsjetimo, u nesreći na platformi u Meksičkom zaljevu je poginulo 11 ljudi, a nafta je iz bušotine tjednima istjecala u more. Ta ekološka katastrofa jedinstvena je u povijesti: još nikada nije toliko nafte isteklo na tako velikoj dubini i u tako dugačkom razdoblju, piše Deutsche Welle. More je bilo zagađeno s više od četiri milijuna barela nafte (660.000 tona), ali danas, sedam mjeseci kasnije, na prvi pogled ništa se ne primjećuje.

Andrew Juhl, znanstvenik sa Sveučilišta Columbia u New Yorku, nedavno je brodom obišao Meksički zaljev, kako bi saznao gdje je nestala nafta.

Uništeno 20 posto podmlatka


"U međuvremenu smo uspjeli utvrditi prilično točno koliko je nafte isteklo u more, no nemamo pojma o tome što se s njom dogodilo. Je li se možda proširila na nekom drugom području? Ili je ishlapjela? Jesu li je razgradili mikroorganizmi? To je dakle, najvažnije pitanje i na njega nemamo odgovor", objasnio je Juhl.

Kolika je šteta i kakve su posljedice ove katastrofe još nije jasno. Naime, budući da nafta istjecala na velikoj dubini od 1.500 metara, otežana je i procjena štete. Procjenjuje se i da je uništeno 20 posto podmlatka, a nije moguće utvrditi ni posljedice po više od 20 vrsta morskih sisavaca. More je na plaže nanijelo tijela više stotina mrtvih delfina, a nitko ne zna koliko ih je uginulo na otvorenom moru.

"Mjerimo koncentraciju kisika. Detaljno smo proučili i zajednice mikroorganizama i njihov sastav. Istražili smo hranjive tvari u vodi. Drugi znanstvenici su se usredotočili na planktone i prikupili uzorke iz različitih dubina", kazao je Juhl.

Od nesreće Exxon Valdeza nije se oporavilo 20 životinjskih vrsta


Znanstvenici će tek trebati utvrditi i kakvi su učinci kemikalije koju je British Petroleum ulio u more, koja je trebala spriječiti dizanje nafte na površinu. BP je primjenio više od četiri milijuna litara kemikalije, a takve količine još nikada nisu primijenjene.

Nažalost, mnoge posljedice ekološke katastrofe u Meksičkom zaljevu vjerojatno će biti vidljive za deset ili dvadeset godina, baš kao i u slučaju nesreće tankera Exxon Valdez kod Aljaske. Naime, na pojedinim plažama na Aljasci još uvijek ima između 80.000 i 120.000 litara sirove nafte u sedimentnim stijenama, a službeni podaci govore da se od 30 ugroženih životinjskih i biljnih vrsta oporavilo samo njih 10, piše Deutsche Welle.

Vezani članci:


BP je znao da bi Deepwater Horizon mogao eksplodirati! (26.05.2010.)
VIDEO: BP-ova borba protiv nafte ismijana do suza! (11.06.2010.)
Zauvijek se zatvara bušotina u Meksičkom zaljevu (03.09.2010.)
VIDEO: Ovo su podvodne snimke istjecanja nafte (13.05.2010.)
Pogledajte listu sedam tajnih zagađivača planeta (23.04.2010.)

Danas.hr
23.11.2010.
  • još vijesti
  • Nafta iz Meksičkog zaljeva misteriozno nestala

web preporuke

Komentari

web preporuke