subota, 30.05.2015.

Neočekivani saveznikUgledni Le Monde 'opalio' po Europi zbog Hrvatske

Ugledni <em>Le Monde</em> 'opalio' po Europi zbog Hrvatske

'Moram reći da kada bih u ovome trenutku bio Hrvat, da bih bio protiv Europljana i EU, odnosno protiv njihovih čelnika, te bih bio u iskušenju da im nakon toliko neumjesnosti, bezobrazluka i aljkavosti svima kažem da prošetaju.'

Piše to u članku koji je objavio francuski Le Monde, u tekstu koji potpisuje François de Bernard, voditelj GERM-a, studijske i istraživačke skupine o mondijalizaciji. U tekstu se žestoko kritizira ponašanje EU prema Hrvatskoj, odnosno način na koji je Hrvatska dočekana kao budući 'dvadeset i osmi kotač europske kočije'.

Autor kritizira što se francuski predsjednik Nicolas Sarkozy nije pojavio na potpisivanju pristupnog ugovora RH i EU, i općenito, što je pristupanje Hrvatske bačeno u zadnji plan summita koji je bio posvećen krizi u Uniji.

'Kako smo ih dočekali i kakav horizont im nudimo?'


"Zapravo, kako smo ih dočekali i kakav blistavi horizont im predlažemo? Možemo se kladiti da nijedna zemlja nije imala općenito lošiji doček u europsku zajednicu od ove – unatoč tome što je udovoljila svim kriterijima i etapama pristupnog procesa koji je bio beskonačan, pretjeran i ponižavajući!", navodi de Bernard, pa spominje i kako se "svi prave da se raduju tom proširenju koje je tako općeprihvaćeno i toliko neproblematično".

"Moram reći da kada bih u ovome trenutku bio Hrvat, da bih bio protiv Europljana i EU, odnosno protiv njihovih čelnika, te bih bio u iskušenju da im nakon toliko neumjesnosti, bezobrazluka i aljkavosti svima kažem da prošetaju", piše de Bernard.

Još nije kasno da se promijeni ploča


Spominje i da je Hrvatska istodobno "dubinski eurofilna i frankofilna zemlja", da je to zemlja prepuna talenata, da je "autentično demokratska zemlja, koja je dokazala da je sposobna uložiti dovoljno velike napore kako bi prebrodila vlastitu krizu ne čekajući ostale". Na prigovore koji se mogu čuti, da je Hrvatska zemlja s manje od pet milijuna stanovnika i predstavlja tek marginalni dio europskog stanovništva i europskog BDP-a, autor pita jesu li u EU to ikad zamjerali Luksemburgu ili Malti?

Na kraju, de Bernard piše da možda još nije prekasno da se promijeni ploča, s obzirom da su "Hrvati prema tim Europljanima iz EU-a koji su se mjesecima prema njima loše ophodili pokazali blagost i veliko srce". Napominje da sada europski čelnici konačno moraju dočekati, "s neophodnim dostojanstvom, poštivanjem i povjerenjem" Hrvatsku i njezine građane "koji zaslužuju biti pozvani i pridruženi europskim poslovima".

Danas.hr
29.12.2011.
  • još vijesti
  • Ugledni Le Monde 'opalio' po Europi zbog Hrvatske

web preporuke

Komentari

web preporuke