subota, 23.05.2015.

Fašističke metodeTvornica unajmila nasilnike da razbiju sindikalni štrajk

Tvornica unajmila nasilnike da razbiju sindikalni štrajk

Zastrašujućim, fašističkim metodama poslužila se tvornica autodijelova Meister Benelux u Belgiji kako bi razbila sindikalni štrajk iniciran najavom o premještanju pogona u Češku. Priču donosi radnički list Vonk.

U nedjelju, 26. veljače, pred tvornicu autodijelova Meister Benelux u Belgiji kombijima se dovezlo 20 robustnih tipova, "zaštitara" iz nepoznate tvrtke u Njemačkoj, naoružanih bejzbol palicama, gumenim pendrecima, suzavcem i u pancir-jaknama. Upali su u tvornicu s ciljem "organiziranja isporuke autodijelova za automobilsku industriju u Njemačkoj".

U tvornici je u tijeku bio štrajk i svega četiri radnika pazila su na strojeve. "Zaštitari" su radnicima kazali da se ne miču, no jedan je ipak uspio pobjeći i pozvati policiju. Dvojicu radnika zaštitari su ozlijedili. O svemu su uskoro informirani i sindikati, a u pomoć su stigli i radnici iz drugih tvornica. Nasilnike su zatvorili i blokirali im vrata kako ne bi pobjegli, a zatim je stigla i policija.

Uskoro se počela otkrivati i pozadina cijele priče.

Unajmili paramilitarnu skupinu


Naime, ranije tog tjedna uprava tvornice odlučila je pogon prebaciti u Češku. No, radnici su vršili pritisak da se to ne dogodi. Odlučili su zatim blokirati tri kamiona krcata automobilskim dijelovima koji su uskoro trebali biti isporučeni. Shvativši da se radnici neće tek tako lako pomiriti s odlukom uprave o preseljenju pogona, Uprava je posegnula za drastičnom metodom - unajmila je paramilitarnu skupinu kako bi razbila sindikalnu akciju. Sindikat metalaca osudio je postupanje Uprave nazvavši ga "metodom koja miriše na fašizam". Drugi su isticali kako se radi o metodama koje su korištene za razbijanje radničkih i ljevičarskih pokreta '30-ih godina prošlog stoljeća.

Ono što stvar čini dodatno zabrinjavajućom jest da se ova akcija odigrala u Belgiji - zemlji poznatoj po tradiciji "konsenzusa", "socijalnih ugovora" i "pregovora". Za to je dobio i ime - model "à la Belge", te su ga i "izvozili" u druge zemlje, poput Maroka, a "socijalni miritelji" bili su obučavani od strane belgijske vlade. Konačno, postao je toliko ukorijenjen u tradiciju da su Belgijci počeli misliti da je dio nacionalnog karaktera.

'Socijalni miritelji' su prošlost?


No, izgleda da to ništa ne vrijedi u vremenu krize. Naime, zlatne '60. i '70. godine prošlog stoljeća godine su u kojima su radnici stjecali svoja prava, ali i godine ekonomskog rasta. No, kako je vrijeme blagostanja prošlo, šefovi su se vratili starim metodama ucjene, dovođenja pred gotov čin te jednostranom ratu protiv socijalnih prava i sindikata. Tako su neki postali spremni posegnuti i za ilegalnim i nasilnim metodama prema svojim radnicima. Oni su, doduše, u manjini, ili su, piše Vonk, barem bili do nedavno. Naime, prema televizijskim anketama čak 89 posto ispitanika slaže se s idejom da će socijalni sukobi biti sve nasilniji, a iskusni "socijalni miritelj" Jean Marie Fafchamps, koji radi za Ministarstvo rada, potvrdio je kako su industrijski sukobi sve napetiji i agresivniji.

Usprkos tome, sindikati se i dalje drže stare metode pregovaranja, a unatoč brojnim zatvorenim tvornicama nije zabilježen niti jedan jedini incident. No, sindikati i aktivisti ipak počinju shvaćati jalovost ovog nekonfliktnog pristupa. Nove ih okolnosti jednostavno prisiljavaju da se vrate starim metodama klasnih borbi, a toga su svjesni i vlasnici kompanija. Tako se u otvorenom pismu udruge poslodavaca na francuskom govornom području zemlje, u Valoniji, osuđuje "sindikalni terorizam" i učestali socijalni konflikti koji započinju "i bez najmanjeg poštovanja prema utvrđenim procedurama".

Policija i država opet na strani krupnog kapitala


Incident u tvornici Meister Benelux završio je pobjedom radnika, ali, na čuđenje sindikata, policija nije uhitila nasilnike niti ih tražila osobne dokumente. Metodu kojom se poslužila Uprava tvornice osudio i jedan od regionalnih ministara, a pitanje je izazvalo i oštre rasprave u federalnom parlamentu. Očito je, piše Vonk da su policija i pravosuđe odbili primijeniti zakone protiv "privatne policije". Ogorčenje je postalo još i veće kada je postalo očito da su šefovi iz tvornice nasilno otvorili radničke ormare i pretražili ih.

Konačno, zaključuje se u članku, ne može se vjerovati da će državni aparat djelovati u korist radnika. Sindikati su, stoga, upozorili poslodavce da će, budu li se ponavljale ove metode, mobilizirati radnike iz cijele zemlje i blokirati cijeli industrijski sektor. "Ako šefovi nastave dovoditi svoje paramilitarne skupine, i mi ćemo se morati organizirati kao i radnici '30-ih godina", poručili su u radničkom listu.

J.Š.
07.03.2012.
  • još vijesti
  • Tvornica unajmila nasilnike da razbiju sindikalni štrajk

web preporuke

Komentari

web preporuke