Đoković u polufinalu!

Pobeda posle preokreta nad Gaelom Monfisom

11.10.2013.
15:10
VOYO logo

Najbolji srpski teniser Novak Đoković plasirao se u polufinale Mastersa u Šangaju, pobedom posle preokreta nad Gaelom Monfisom iz Francuske, javlja B92.

Đoković je do devetog trijumfa u isto toliko međusobnih susreta sa francuskim teniserom došao sa 6:7 (4:7), 6:2, 6:4, posle dva sata i 25 minuta igre.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novaka u subotu, posle 14 časova, u polufinalu očekuje duel sa još jednim teniserom iz Francuske Žo-Vilfredom Congom.

Monfis se u četvrtfinalnom duelu u Šangaju pokazao kao pravi test za Đoković i da pobeda nad Rodžerom Federerom samo dan ranije nije bila slučajnost. Srpskom teniseru je bio potreban ceo jedan set da bi uspeo da nađe ritam, ali čak ni tada mu nije sve polazilo za rukom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prvom setu je francuski teniser bio taj koji je vodio glavnu reč, a preokret je usledio početkom drugog seta. Novak je vrlo brzo došao brejka, tu prednost nije ispuštao, da bi se dosta namučio i u odlučujućem setu. Ipak, na kraju je zasluženo slavio i osigurao duel sa Congom u borbi za finale. Tok meča

Novak je loše ušao u meč, svojim greškama dozvolio je Monfisu da odmah povede 0:30. Iako je dobrim poenom nagovestio da ipak može da osvoji svoj servis, francuski teniser je odigrao odlično, izborio dve brejk lopte, iskoristio prvu i poveo sa 1:0. Ipak, to nije mnogo pomelo Novaka, koji je zaigrao agresivnije i odmah vratio brejk - 1:1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Đoković je imao velikih problema sa servisom, Monfis je to koristio, a uz to i odlično igrao i odmah je osvojio novi brejk. Na isti način srpski teniser je uzvratio, a zanimljivo je da do petog gema nije viđena nijedna gem lopta. Ipak, baš tada se to promenilo, a Đoković je poveo prvi put na meču - 3:2. Srpski teniser je, ipak, bio vidno nezadovoljan, prvenstveno svojim prvim servisom.

Monfis je odmah potom osvojio prvi servis gem na meču, a iako je i dalje imao probleme sa prvim servisom, Đoković je koliko-toliko držao stvari pod kontrolom. Obojica su u tim trenucima bez većih problema osvajali svoje servise, pa brejkova nije bilo. Situacija se malo promenila u 11. gemu, kada je Monfis imao šansu da oduzme servis Đokoviću, ali se srpski teniser odlično odbranio, a njegov rival došao u priliku da servira za ostanak u setu. Francuz je uspeo da izjednači i set je ušao u taj-brejk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U taj-brejku je viđena izjednačena igra sve do rezultata 3:3, a tada je sudija dosudio aut prilikom servisa Monfisa, a Francuz je na tu odluku tražio čelendž. Ispostavilo se da je lopta bila unutra i dosuđen mu je poen, ali je Novak protestovao zato što je trebalo da dobije prvi servis. Ipak, srpski teniser se brzo smirio, ali je Francuz nastavio u istom ritmu i brzo došao do set lopte. As udarcem ju je i iskoristio i poveo sa 1:0 u setovima.

Novak je na samom početku drugog seta došao do brejka, iskoristio je greške Monfisa, odigrao smireno, a takav je bio slučaj i u narednom gemu za vođstvo 2:0. Đokovićev kratak niz Monfis je prekinuo u gemu koji je sledio, a srpski teniser je potom održavao prednost. Novak je i dosta izlazio na mrežu i tako zadavao dosta problema francuskim teniserima, koji nije uspevao da stigne sve lopte koje mu je rival slao.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Francuz je posebno namučio Novaka u šestom gemu, ali je srpski teniser otkrio recept, izlazio je na mrežu i Monfisa terao da napravi grešku. To mu se i isplatilo, posle preokreta uspeo je da povede sa 4:2, a potom dođe do novog brejka i prilike da u narednom gemu servira za izjednačenje. Monfis je u tom gemu imao velike probleme sa bolovima u trbušnim mišićima, koji su mu smetali pri servisu i u pauzi između gemova zatražio je tajm-aut. Posle kraće pauze, Đoković je bez problema osvojio naredni gem za izjednačenje u setovima.

U odlučujućem setu, Monfis je uspeo da prebrodi probleme sa povredom i bez problema osvoji prvi gem. Potom je uspeo malo da namuči Novaka, ali je srpski teniser izjednačio. U istom ritmu nastavilo se i u narednim gemovima, a iako je Novak imao inicijativu, nije uspevao da ugrozi francuskog tenisera na njegovom servisu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do brejk prilike Novak je došao u sedmom gemu i to posle poena u kojem je Monfis iskrenuo zglob, ali je bez problema nastavio da igra. Đoković je i osvojio taj brejk pošto je francuski teniser poslao lopticu pravo u mrežu za vođstvo 4:3. Od tada je drugi teniser sveta gotovo bez problema održavao prednost, imao je i malu šansu da sve reši u devetom gemu, ali se Monfis odbranio. Tako je samo odložio odluku o pobedniku za jedan gem, pošto je Đoković iskoristio prvu meč loptu za trijumf posle skoro dva i po sata igre.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo