'SVE BOJE SU LIJEPE' / Spot protiv rasizma na stadionima: 'Nije lako igrati kad ti viču da si majmun'

Image
Foto: YouTube

Spot 'Stop rasizmu i nasilju na stadionima' traje 35 sekundi i nosi univerzalnu afirmativnu poruku tolerancije i prihvaćanja različitosti, a realizirali su ga Iva Kraljević i Miroslav Sikavica

20.3.2015.
12:05
YouTube
VOYO logo

ZAGREB - Povodom Međunarodnog dana za eliminaciju rasne diskriminacije, koji se obilježava u subotu, Centar za mirovne studije (CMS) i Udruga navijača nogometnog kluba Zagreb "Bijeli anđeli" predstavili su videospot kojim pozivaju ljubitelje nogometa da pokažu sportsko i fer navijanje, bez vrijeđanja igrača po rasnoj, vjerskoj, nacionalnoj ili nekoj drugoj osnovi.

"Spot je dio kampanje 'Sve boje su lijepe' koja je počela prije početka Svjetskog nogometnog prvenstva u Brazilu s ciljem podizanja svijesti javnosti o negativnim posljedicama ksenofobije i rasizma te smanjenja socijalne distance prema osobama drugačije boje kože, a posebno izbjeglicama u Hrvatskoj", kazala je u petak na predstavljanju videospota predstavnica Centra za mirovne studije Julija Kranjec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po njezinim riječima rasizam na stadionima neće se riješiti represivnim, već odgojnim i preventivnim djelovanjem, a veliki problem predstavlja i neselektivno provođenje sankcija, koje se u pravilu ne primjenjuju na javne osobe.

Spot "Stop rasizmu i nasilju na stadionima" traje 35 sekundi i nosi univerzalnu afirmativnu poruku tolerancije i prihvaćanja različitosti, a realizirali su ga Iva Kraljević i Miroslav Sikavica. U njemu sudjeluju nogometaši iz različitih zemalja koji su igrali, ili još uvijek igraju za hrvatske prvoligaške klubove, Bjelokoščanin Jean Evrard Kouassi (bivši igrač Hajduka), Nigerijac Goodness Ohiremen Ajayi (Rijeka), Brazilac Edson Henrique da Silva (Slaven Belupo) i Senegalac Badara Badji (Dinamo).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstavnik Udruge navijača nogometnog kluba Zagreb "Bijeli anđeli" Zlatko Nikolić istaknuo je kako većina navijača hrvatskih klubova nije, niti će ikada vrijeđati druge i drugačije, ali je naglasio da u svim navijačkim udrugama postoje pojedinci i skupine koje su sklone vrijeđanju po rasnoj, vjerskoj ili nacionalnoj osnovi.

"Upravo su zbog tih pojedinaca i skupina naši stadioni prazni i na njih ne dolaze obitelji sa djecom. To vrijedi za utakmice Prve lige, ali i za susrete reprezentacije na kojima je posebno izražen nacionalistički naboj", rekao je Nikolić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
HELL'S KITCHEN usa
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo