'DAVIESU JE NEBO GRANICA' / Predstavljamo Kanadu: Vrijede 210 milijuna eura, jako su mladi i poletni. Na golu je Zvezdaš iz Knina

Image
Foto: Profimedia

"To je ozbiljna reprezentacija koja je bila ispred Meksika i SAD-a"

27.11.2022.
7:57
Profimedia
VOYO logo

Hrvatsku nogometnu reprezentaciju danas od 17 sati očekuje dvoboj s Kanadom, koji će joj biti najvažniji do sada na Svjetskom prvenstvu.

Kanada je agresivna momčad, koja je u prvom kolu bila poražena od Belgije, iako je dominirala utakmicom i imala 21 udarac prema vratima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, Kanađanima je ovo prvo Svjetsko prvenstvo nakon 36 godina. Na njega su otišli nakon što su bili prvi u srednjoameričkim kvalifikacijama ispred SAD-a i Meksika. Za razliku od potonjih ekipa, Kanađani su morali igrati pretkvalifikacije za SP, a tamo su pobjeđivali ekipe kao što su Surinam, Bermuda, Haiti, Kajmanski otoci i Aruba. Pronašli su samopouzdanje velikim pobjedama, koje ih je nosilo i u srijedu na velikoj sceni protiv Belgije.

'Daviesu je nebo granica'

Najbolji i najvrjedniji igrač je svakako Alphonso Davies, kojeg Transfermarkt cijeni na vrtoglavih 70 milijuna eura, a cijelu ekipu na 210 milijuna eura. Suigrač je našeg Josipa Stanišića, te je to možda i razlog zašto neki stručnjaci žele vidjeti Josipa u prvoj postavi, dobro poznaje Daviesa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Profimedia

"Igrali smo zajedno, bio je gušt igrati na lijevoj strani. On je nešto što se rijetko viđa ovih dana. Napredovao je u zadnje dvije godine i nebo mu je granica. I ostali igrači su trkački moćni. Jedva čekam utakmicu kako bi pokazali što možemo", rekao je o njemu naš Ivan Perišić.

Za Bayern, Davies igra lijevog beka, dok je u reprezentaciji Kanade jako polivalentan i zna igrati odmah iza napadača, te krilnog igrača. On je sam svojevremeno rekao kako misli da na taj način može puno više pomoći ekipi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Opasni napadači

Najbolji strijelac u povijesti Kanade je Cyle Larin s 25 pogodaka. Igra za Club Brugge, a tu je i Jonathan David, napadač Lillea vrijedan 45 milijuna eura. Golman je Milan Borjan, iskusni kapetan Crvene zvezde, koji je kontroverzan zbog svojih izjava. Borjan ima 35, a legendarni igrač Besiktasa Atiba Hutchinson, 39 godina. Za reprezentaciju Kanade, čiji je kapetan, igra već 19 godina.

Image

Naravno, tu je i John Herdman, 47-godišnji Englez, koji je svoju karijeru izgradio na Novom Zelandu, gdje je radio kao izbornik ženske nogometne reprezentacije. Prije četiri godine zasjeo je na izborničku klupu Kanade, čiji je nogomet digao na zavidnu razinu. Svima je jasno da već godinama Kanada nema ozbiljnu reprezentaciju, ali dolaskom Herdmana, sve se promijenilo. Kanadu je "podigao" sa 72. mjesta na FIFA-inoj ljestvici sve do 33. mjesta, što je najviše mjesto na kojem se Kanada ikada našla. Odveo ih je na SP, a u 48 utakmica je upisao 32 pobjede, 11 poraza i pet remija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Profimedia

"To je ozbiljna reprezentacija koja je bila ispred Meksika i SAD. To su i prezentirali i protiv Belgije, Igrali su visoko presing, trčali su jako puno, uložili puno energija i truda. Zaslužili su više od poraza. Moramo biti oprezni. Dosta "malih" pruža sjajne partije na ovom prvenstvu, Saudijska Arabija, Japan, jučer je SAD namučio Englesku. Nema življenja na staroj slavi, ovo je trenutno stanje. Možda je i dobra priča što je ovo SP u tijeku sezone, igrači su došli u pravoj formi. Ovo je trkački i igrački dobro prvenstvo" potvrdio je i Zlatko Dalić.

Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo