ZADNJE KOLO / Diljem Hrvatske ovog se vikenda vodi grčevita borba za ostanak: Više od pola lige je 'ugroženo'

Image
Foto: Fotografija/RK Dubrava

Nevjerojatan scenarij u najavi

30.4.2024.
6:13
Fotografija/RK Dubrava
VOYO logo

U jeku napete završnice HNL-a i lude finalne serije HMNL-a koje je pred nama, u sportskim dvoranama diljem Hrvatske prvog će se vikenda u svibnju ''pola lige'' boriti za ostanak. Riječ je o rukometnoj Premijer ligi u kojoj čak sedam ekipa nema osiguran ostanak pred početak zadnjeg kola.

Image
LININ ISTUP /

Červar: 'Rukomet je u ogromnoj krizi jer postaje nogometni snobizam, a meni se prvo gledao rezultat, pa davala para'

Image
LININ ISTUP /

Červar: 'Rukomet je u ogromnoj krizi jer postaje nogometni snobizam, a meni se prvo gledao rezultat, pa davala para'

Nevjerojatno je u kakvoj se situaciji nalazi čak sedam klubova, a neki posebno mogu žaliti za tim što u zadnjem kolu moraju spašavati sezonu, ali i budućnost kluba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dubrava i Rudar tako će u zadnjem kolu na domaćem terenu hvatati bodove za ostanak protiv Osijeka, odnosno Karlovca. Njihova situacija bila je izuzetno komotna nakon prvog kruga ''Lige za ostanak'', ali momčad sa istoka glavnog grada u zadnjih je pet utakmica upisala tek jednu pobjedu i tri uzastopna poraza, dok Rudar ne zna za pobjedu već pet utakmica.

Svakako, očekuje se da će u ''Brlogu'', kako od milja svoju dvoranu nazivaju u Dubravi, biti paklena atmosfera za Osječane, a isto vrijedi i za Karlovčane koji stižu u vječno neugodne Rude.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako u nezavidnoj poziciji, Karlovac i Moslavina mogu itekako biti presretni sa činjenicom da u zadnjem kolu odlučuju o svojoj sudbini. Karlovac je u zadnjih pet utakmica slavio čak četiri puta, dok je u najboljem nizu Moslavina koja je povezala pet pobjeda.

Karlovčani u zadnjem kolu gostuju kod već spomenutog Rudara, a Moslavina gostuje kod Metkovića koji je ostanak u elitnom rangu hrvatskog rukometa osigurao kolo prije kraja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Moguć je nevjerojatan scenarij

Od 10 klubova u ''Ligi za ostanak'' svoju sudbinu unaprijed znaju tek tri momčadi. To su Gorica i Metković koji su osigurali ostanak, te Kaštela koja je sigurno ispala u niži rang.

Križevački KTC iako predzadnji, bodovni učinak dijeli sa još tri kluba, a oni će bodove koji ''život znače'' hvatati protiv sigurne Gorice, dok će Trogir gostovati kod fenjeraša i njihov ostanak u ligi ne bi trebao biti pod upitnikom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, poklope li se rezultati za koje i ne bi bilo čudno da se tako završe, na kraju bi šest klubova moglo imati isti bodovni učinak. Tada bi se od njihovog međusobnog omjera radila posebna ljestvica koja bi odlučivala o tome tko ostaje u ligi. Naime, osim posljednje momčadi, izravno u niži rang ispada i pretposljednja ekipa, a sedmoplasirana i osmoplasirana momčad ići će u dodatne kvalifikacije za ostanak u Premijerci.

Image

Da bi se ludi scenarij zatvaranja kruga od šest ekipa stvorio, potrebni su sljedeći rezultati:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dubrava mora slaviti protiv Osijeka, Rudar mora srušiti Karlovčane, KTC bi morao svladati Goricu kao što bi to morala napraviti i Moslavina protiv Metkovića.

Iako je za očekivati slavlje Trogira protiv zadnje momčadi Kaštela, ukoliko dođe do iznenađenja zatvoreni krug u borbi za ostanak činit će sedam klubova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Subota je rezervirana za rukomet

Prema mailu koji se provlači po raznim internetskim forumima, Povjerenik za natjecanje HRS-a poslao je dopis u kojem predlaže da se sve utakmice ''Lige za ostanak'' igraju u isto vrijeme kako bi se osigurala regularnost natjecanja.

Prema rasporedu koji stoji na stranicama Saveza tako će i biti, satnice su dogovorene i svi će na teren u subotu od 19 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako će svi oni koje zanima ova nikad napetija završnica ''Lige za ostanak'' biti u prilici doći u dvoranu i bodriti svoju momčad. Pomno se isplanirao taj termin, obzirom da finalna serija HMNL-a kreće u petak, dok će veliki derbi HNL-a u nedjelju igrati Rijeka i Dinamo.

Neka bolji pobijedi, neka bolji ostane!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo