RAKITIĆEV ODLAZAK STVORIT ĆE KAOS U MOMČADI VATRENIH: / Konkurencija u vezi je golema, ali jedna varijanta mogla bi biti pun pogodak

Image
Foto: Profimedia

Komentar: Znate onu izreku, "kada se jedna vrata zatvore, druga se otvore", a baš tako trebamo i gledati na situaciju u reprezentaciji

23.9.2020.
13:33
Profimedia
VOYO logo

Očekivali smo to svi već neko vrijeme, a na koncu se i dogodilo. Hrvatski nogometaš Ivan Rakitić oprostio se od reprezentacije nakon 106 nastupa i 15 golova, nakon osvojenog srebra na Mundijalu 2018. godine i sada će se u potpunosti posvetiti klupskoj karijeri, odnosno, svojoj omiljenoj Sevilli.

E sada, znate onu izreku, "kada se jedna vrata zatvore, druga se otvore", a baš tako trebamo i gledati na situaciju u reprezentaciji. Da, Ivan Rakitić bio je jedna od ključnih figura, da njegov doprinos, utjecaj i iskustvo bilo je golemo, ali njegovim odlaskom ipak se malo rasteretio vezni red i upravo je otvoreno mjesto u momčadi, koje netko treba popuniti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ZAŠTO JE RAKITIĆ ZAPRAVO NAP /

USTIO VATRENE? U naponu je snage, nije star, igra vrhunski nogomet. No, postoji i druga strana medalje

Image
ZAŠTO JE RAKITIĆ ZAPRAVO NAP /

USTIO VATRENE? U naponu je snage, nije star, igra vrhunski nogomet. No, postoji i druga strana medalje

Glavno je pitanje i vjerojatna velika dilema Zlatka Dalića, koga će postaviti na mjesto koje je do sada bilo rezervirano za Rakitića. Opcija ima nekoliko i zapravo su sve podjednako zanimljive i lako bi mogle definirati izgled reprezentacije u budućnosti.

Image
Foto: Profimedia

Vlašić najizglednija opcija

Opcija koja se čini najrealnijom jest onda u kojoj vezni red sačinjavaju Luka Modrić, Marcelo Brozović i Nikola Vlašić. Varijanta je to koju Dalić koristi već neko vrijeme, odnosno koju je uglavnom koristio u odsutstvu Ivana Rakitića i pokazalo se kako njih trojica imaju neku kemiju i da bi to moglo na koncu i izgledati dobro. Vlašić je već dokazao da je spreman za udarnu postavu Vatrenih, u kvalifikacijskom ciklusu skupio je šest nastupa i zabio je tri gola, a nerijetko je bio i igrač utakmice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U šest susreta starao je četiri od prve minute, a dva puta je ulazio s klupe jednom umjesto Matea Kovačića, a drugi put baš umjesto Rakitića. Zapravo, iako će vjerojatno mnogi "skočiti" na ovakvu konstataciju, ali u posljednje vrijeme Vlašić je bio puno bolji odabir. Bio je u sjajnoj formi, donio je svježinu u vezni red, odlično je povezivao linije, odgovorno igrao obranu, stvarao je višak, razigravao i na koncu zabijao.

Image
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

15.11.2018., stadion Maksimir, Zagreb - UEFA Liga nacija, Liga A, skupina 4, 3. kolo, Hrvatska - Spanjolska. Nikola Vlasic. Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Pros & cons

Vlašić je ponajbolji igrač ruske lige, koju mnogi i dalje podcjenjuju, ali opet jedna je to od jačih, bogatijih i težih liga u Europi. Vlašić također i dalje slovi za jednog od najtalentiranijih mladih veznjaka, traže ga brojni europski velikani, a ono što je najvažnije on se još uvijek razvija i tek ulazi u najbolje nogometne godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlašić ima tu neku lidersku crtu, ali za sada, za razliku od Rakitića, Vlašić nema onu mirnoću, hladnokrvnost, zna mu se zalomiti dosta pogrešaka, a ne može tako diktirati tempo i čitati igru kao što je to radio Rakitić. Nema, još uvijek, niti takav autoritet među igračima kakav se očekuje od igrača njegove reputacije, ali dobro je za njega što će uskoro, vjerojatno nakon Eura sljedeće godine, još poneki senator napustiti reprezentaciju i ako dodatno zacementira status u momčadi, Vlašić bi lako mogao biti lider nove generacije.

Image
Foto: PIXSELL

06.09.2019., stadion Anton Malatinsky, Trnava, Slovacka - Kvalifikacijska utakmica za Europsko prvenstvo, skupina E, 4. kolo, Slovacka - Hrvatska. Nikola Vlasic Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

Kovačić - sasvim dobar odabir

Rekli smo postoji nekoliko varijanta, a svakako nije loša niti ona u kojoj Rakitićevo mjesto u momčadi preuzima Mateo Kovačić. U tom slučaju vjerojatno bi imali situaciju u kojoj Luka Modrić seli na mjesto polušpice, a Kovačić i Brozović preuzimaju "osmicu" i "šesticu". Modrić ionako već neko vrijeme igra "desetku" u Realu, Brozović ima preslikanu ulogu "registe" iz Intera, a Kovačić kod Franka Lamparda igra upravo defenzivnog veznog i savršeno je utreniran na toj poziciji, pogotovo ako igra s obrambeno vrlo odgovornim igračem kao što je Brozović u liniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kovačić je tehnički i plejmajekerski nekoliko klasa jači od Vlašića, obojica igraju vrlo okomiti nogomet, obojica u eksplozivni, samo što je Kovačić puno bolji dodavač, ima znatno bolji pregled igre, sjajno čita igru i pozicionira se, a kao i Vlašić vrlo je odgovoran u svim segmentima igre. Ono što Kovačiću nedostaje jest ona liderska crta, koju polako, ali zaista polako, dobiva u ovom vrlo mladom Chelseaju Franka Lamparda gdje je on s 26 godina među starijim i nadasve iskusnijim igračima.

Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

19.11.2019., Stadion Aldo Drosina, Pula - Prijateljska nogometna utakmica, Hrvatska - Gruzija. Mateo Kovacic Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Eksplozija

Kovačić, isto tako, kao što smo naglasili, ima golemo iskustvo. Do sada je skupio 58 nastupa za reprezentaciju, 109 utakmica ima u dresu Real Madrida, 99 nastupa za Chelsea, 97 odigranih za Inter i još 63 za Dinamo. Čovjek ima samo 26 godina i već 369 klupskih utakmica u najjačim ligama svijeta i HNL-u, a nije na odmet spomenuti da ima i 20 golova i 25 asistencija na svom kontu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dalić ga je dugo marginalizirao upravo zbog toga što igra na Rakitićevoj poziciji, a istini za volju, dugo je Kovačić igrao nogomet koji mu nikako ne odgovara, odnosno bio je uglavnom na krivoj poziciji s vrlo limitiranim setom zadataka. No, situacija se sada mijenja i u ovom tercetu u veznoj liniji, Kovačić, uparen s odgovornim "destroyerom" Brozovićem, bi doista mogao eksplodirati.

Image
Foto: Profimedia

Mateo Kovacic of Chelsea Chelsea v Bayern Munich, UEFA Champions League, Round of 16, 1st Leg, Football, Stamford Bridge, London, UK - 25 Feb 2020, Image: 501105735, License: Rights-managed, Restrictions: Editorial Use Only, Model Release: no, Credit line: Jed Leicester/BPI / Shutterstock Editorial / Profimedia

Kramarić ili Pašalić, možda?

Nadalje, postoje i još neke varijacije na temu, neka alternativna rješenja, dakako isto zanimljiva, ali nešto manje izgledna. Postoji šansa da mjesto u momčadi dobije Mario Pašalić kojem također savršeno odgovara pozicija isturenog veznog igrača. Pašalić također nudi raznolikost u napadu, voli dolaziti iz drugog plana i ulaziti u gol-šansu ili kakvu kombinaciju, s druge strane igrač je to koji igra u oba smjera, praktički "box-to-box", igrač je to koji posjeduje ogromnu trkačku moć, ima sjajnu kratku distribuciju, ne carini loptu i traži brza i efikasna rješenja u igri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postoji i varijanta s Andrejom Kramarićem na polušpici i Modrićem i Brozovićem iza. Činjenica je, Bruno Petković izrazito je koristan na poziciji centarfora zbog vrsne duel igre, sposobnosti kombiniranja i razigravanja u napadu, nije loš ni u pressingu kada je u optimalnoj formi i pri raspoloženju. Suludo bi bilo maknuti ga s te pozicije, a opet onda se stvara problem jer na njegovom mjesto do sada je igrao Andrej Kramarić.

Kramarić je pak u izvrsnoj golgeterskoj formi, trpa nemilice za svoj Hoffenheim, ali dojma smo da bi mu u reprezentaciji možda više odgovarala pozicija "shadow strikera", odnosno povučene špice, poziconirane baš na mjestu "desetke". Kramarić ima izraženu plejmejkersku crtu, voli zalutati s loptom na šire pozicije, zna proigrati, ali svakako je najopasniji njegov eksplozivni i nepredvidljivi udarac s distance. Kramarić je već etablirani reprezentativac, osvajač srebra u Rusiji i veoma versatilan igrač kojeg se dokazano može koristiti na nekoliko pozicija uključujući i "desetku" te na koncu igrač na kojeg se ostali u momčadi itekako mogu osloniti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Profimedia

Andrej Kramaric of Croatia celebrates his goal England v Croatia, UEFA Nations League Group A4, Football International, Wembley Stadium, London, UK - 18 Nov 2018,Image: 396902851, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

Vlašić možda i najviše zaslužio

Dalić u svakom slučaju ima nekoliko vrlo zanimljivih varijanti, ali nekako nam se čini da je ona s Vlašićem najizglednija. Dugo ga već Dalić uigrava i isprobava na toj poziciji da mu sada ne bi ostao vjeran, a nekako smo dojma i da je mladi Nikola to i zaslužio jer ipak je on bio prva zvijezda momčad u kvalifikacijama za Euro. Ne kažemo da ostali nisu zaslužili, Kovačić će jednog dana kada Modrić ode, valjda nakon Eura 2020, vjerojatno preuzeti njegovu ulogu, Pašalić je prema kvaliteti ipak treći izbor u veznom redu, a Kramarić će svoje mjesto u momčadi uvijek imati, bilo na mjestu centarfora, polušpici ili krilu.

Pred izbornikom je kratak period oko devet mjeseci u kojem može isprobati sve ove varijacije i na koncu odabrati onu koja daje najbolje rezultate, a vrijeme će ipak pokazati tko je najbolji "fit" za poziciju koju je nekada igrao Rakitić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Net.hr-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo