DINAMO U POSLJEDNJI TRENUTAK DOVEO FANTASTIČNOG IGRAČA: / Evo zašto mislimo da bi ovaj hitronogi ofenzivac trebao biti veliki hit

Image
Foto: GNK Dinamo

Oni koji nešto intenzivnije prate Prvu HNL znat će da je Dinamo doveo izuzetno opasnog krilnog igrača

17.2.2020.
14:55
GNK Dinamo
VOYO logo

Dinamo je u ponedjeljak, posljednjeg dana prijelaznog roga u HNL-u, dogovorio sve detalje oko prelaska kosovskog reprezentativca, Lirima Kastratija u Maksimir. Krilni igrač i seniorski reprezentativac Kosova ostat će do ljeta na posudbi u Lokomotivi, a nakon toga priključit će se prvoj momčadi Dinama.

"Otkako sam došao u Hrvatsku, nadao sam se da ću jednog dana završiti u Dinamu. Sada mi se želja ispunila. Želim se zahvaliti svima koji su sudjelovali u ovome i koji su mi omogućili da budem član najveće nogometne institucije na ovim prostorima", rekao je kratko Kastrati na predstavljanju i potpisivanju petogodišnjeg ugovora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

14.09.2019., Gradski stadion Velika Gorica, Velika Gorica - Hrvatski Telekom Prva liga, 08. kolo, HNK Gorica- Lokomotiva Zagreb. Lirim Kastrati. Photo:Igor Soban/PIXSELL

Izvanserijski igrač

No, tko je zapravo Lirim Kastrati? Oni koji nešto intenzivnije prate Prvu HNL znat će da je Dinamo doveo izuzetno opasnog krilnog igrača, možda i najopasnijeg u ligi. Kastrati može biti, usudit ćemo se reći barem na temelju onog što je dosad pokazao, dostojna zamjena za Danija OIma, jer činjenica je, u Dinamu trenutačno nemaju igrača njegova profila.

Kastrati ima dosta širok spektar poslova koji može odrađivati na terenu, a to mu, prije svega, omogućava brzina, a zatim i vrhunska radna etika. Kastrati je, dokazano, najbrži igrač Prve HNL, ali u njegovu slučaju nije riječ o bezglavom pravocrtnom jurcanju po boku, on ipak trči ponešto pametnije, odnosno pravovremeno ulazi u prostor i traži loptu, te zna kada u fazi obrane treba napasti protivnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po vokaciji je krilni igrač i igrač half-spacea, aktivno sudjeluje u obrani i napadu, nije loš presing-igrač, iako Lokomotiva ne njeguje neku intenzivnu presing ili kontra-presing igru, no Kastrati na utakmici često zna iskoristiti svoju brzinu kako bi napao protivnika s loptom, kako u tranziciji, tako i na postavljenu obranu. Što na koncu potvrđuje kako je Kastrati izvrstan igrač u oba smjera.

Image

01.02.2020., stadion u Kranjcevicevoj ulici, Zagreb - Hrvatski Telekom Prva liga, 20. kolo, NK Lokomotiva - HNK Rijeka. Lirim Kastrati Photo: Marko Prpic/PIXSELL

'Novi Olmo'?

Za Kastratija se još može reći kako se sjajno pozicionira na terenu i izvrsno čita igru, prodoran je, voli kombinirati s bekovima, ako ovi igraju overlap, a u Dinamu igraju. Valjalo bi reći i kako je Kastrati dosta opasan u finišu i gotovo uvijek završava solo akciju na isti način, promjenom smjera i šutom, baš nekako poput Arjena Robbena. Desnom nogom primi, prebaci potom loptu na lijevu i ide šut. I to na terenu izgleda savršeno kao da to radi instiktivno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Olmo i Kastrati nisu slični tipovi nogometaša, Kastrati nije kreator, nema toliko kvalitetan “pass”, centaršut i viziju kao Španjolac, niti organizira i predvodi momčad, ali je za Dinamo, koji će morati mijenjati sustav nakon odlaska Olma, savršen igrač.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo