LONDON POSTAO CENTAR SVIJETA / Neka Igre počnu: Britanci upalili olimpijski plamen na neviđen način!

Image
Foto: AP

Svečanost otvaranja Olimpijskih igara počela je prigodnim programom u režiji Dannyja Boylea, nakon čega je krenuo mimohod olimpijaca. Hrvatske sportaše predvodio je rukometaš Venio Losert. Londonske Igre službeno je otvorila kraljica Elizabeta II.

28.7.2012.
1:55
AP
VOYO logo

1:35 - Olimpijski plamen koji će do 12. kolovoza gorjeti na Olimpijskom stadionu u Londonu upaljen je na dosad neviđen način. Sedmero mladih britanskih sportaša koje su imenovale legende britanskog sporta svojim je bakljama upalio 204 bakrene latice koje su u stadion unijele sve zemlje sudionice u svečanom mimohodu, a tih 204 baklji su se potom stopile u jedinstveni veliki olimpijski plamen.

_________________________________________________________

Tekst se nastavlja ispod oglasa

1:19 - Prema uvriježenom protokolu svečanosti otvaranja Olimpijskih igara, britanska kraljica Elizabeta II. službeno je otvorila Igre XXX. olimpijade u Londonu u subotu u 1.18 sati po hrvatskom vremenu. Kraljici Elizabeti ovo je bio drugi put kako je otvorila Igre, nakon Montreala 1976.

Predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Jacques Rogge u svom je pozdravnom govoru istaknuo kako u Lonodnu po prvi put u povijesti sve zemlje u svojim izaslanstvima imaju i sportašice, te da je u Velikoj Britaniji rođen suvremeni sport, pa su se Igre, na neki način, vratile kući.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Olimpijsku zastavu u stadion unijeli su glavni tajnik UN-a Ban Ki-Moon, atletske i boksačke legende Haile Gebrselassie i Mohamed Ali, ambasadorica dobre volje Sally Backer, brazilska zaštitarka prirode Marina Silva, te Leymah Gbowee, Shami Chakrabarti, Daniel Barenboim i Doreen Lawrence.

_________________________________________________________

Tekst se nastavlja ispod oglasa

23:45 - Gledatelje na Olimpijskom stadionu pozdravili su i hrvatski sportaši predvođeni barjaktarom Veniom Losertom! Naše je sportaše iz svečane lože pozdravio i predsjednik Josipović sa suprugom što je zabilježio i režiser u međunarodnom televizijskom prijenosu. Hrvatski sportaši i službena delegacija bili su opremljeni novom olimpijskom kolekcijom kineskog partnera HOO-a, tvornicom "361 stupanj" iz Xiamena.

Hrvatsko izaslanstvo u Pekingu je najbrojnije dosad, jer broji čak 108 sportaša od kojih, naravno, nisu svi sudjelovali u svečanom mimohodu jer neki već u subotu moraju na borilšta, a neki još nisu niti doputovali u London.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

___________________________________________________________

23:21 - Nakon svečanosti otvaranja nazvanu "Otoci čuda" počeo je mimohod sportaša koji su tradicionalno poveli olimpijci iz Grčke!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

____________________________________________________________

22:00 - Točno u devet sati navečer po lokalnom vremenu na londonskom Olimpijskom stadionu započeo je spektakl svečanog otvaranja Igara 30. olimpijade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Britanci su tijekom prigodnog programa otvaranja na spektakularan način uz sudjelovanje oko 15.000 izvođača pokazali promjenu svoje zemlje od idile seoskih kućica u Srednjem vijeku, preko industrijske revolucije, kolonizacije, svjetskih ratova do suvremenosti. U "drugom činu" svečanosti otvaranja Britanci su pokazali najutjecajnije likove dječje književnosti koje su stvorili njihovi autori među kojima su Petar Pan, Harry Potter, Mary Poppins i Winny the Pooh.

Svoje mjesto u svečanosti otvaranja pronašli su i ikone britanske filmske industrije James Bond i Mr. Bean. Tako je DanielCraig u ulozi Jamesa Bonda helikopterom prevezao kraljicu iz Buckinghamske palače do stadiona, dok se RowanAtkinson kao Mr. Bean pridružio Londonskoj filharmoniji u izvedbi teme iz filma "Vatrene kočije".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Britanci su vrlo ponosni i na svoj doprinos suvremenoj glazbi, pa je posebno poglavlje posvećeno velikim hitovima iz posljednjih 50 godina.

_____________________________________________________________

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Olimpijske igre odavno su prestale biti samo najveći multisportski događaj na svijetu jer se na njih sve više gleda kao na spektakl, a u tu kategoriju svakako možemo ubrojiti ceremonije svečanih otvaranja, koju će preko TV ekrana, prema procjenama, pratiti više od milijardu ljudi.

Na Igrama u Londonu nastupaju 204 države čije će boje zastupati oko 10.500 sportaša koji će se natjecati u 31 sportu i 302 sportske discipline. Njihove nastupe pratit će 20.000 akreditiranih novinara, fotoreportera i TV osoblja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svečanost otvaranja nazvanu "Otoci čuda" u kojoj će sudjelovati oko 15.000 izvođača režirao je dobitnik "Oscara" DannyBoyle, a koštala je 27 milijuna funti.

Na stadionu uživo svečanost otvaranja među 80,000 gledatelja prati 120 svjetskih državnika među kojima je i hrvatski predsjednik IvoJosipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo