Red Bull Air Race / Kako to rade najbolji svjetski letači?

Na veselje ljubitelja adrenalina, u Hrvatsku stiže najluđa utrka - Red Bull Air Race. Brzi i okretni avioni kojima upravljaju najbolji piloti na svijetu, parat će nebo nad Rovinjem. Dario Todorović u svojoj priči donosi ekskluzivne intervjue s pilotima kojima ćemo se uskoro svi diviti ili na licu mjesta ili u izravnom prijenosu na RTL-u.

10.2.2014.
18:20
VOYO logo

Nigdje na svijetu ne postoji ovako luda i ovako brza utrka. Lijepo sve to skupa izgleda na ekranu, ali još je sto puta bolje gledati sve uživo, osjetiti miris kerozina i čuti zvuk koji para uši. Doživljaj koji je bez riječi ostavlja ne samo zadivljene obične gledatelje, već i pilote koji su u zraku proveli tisuće i tisuće sati.  

"Bio sam pilot koji je letio aerobatiku, ali kad sam prvi put u Budimpešti vidio Air Race, bio sam zapanjen. To je predivan sport koji se događa u tri dimenzije, a ljudi vole gledati kad se netko utrkuje i kreće iznimno brzo jer je to fenomenalno. A kad se sve događa u trodimenzionalnom prostoru, ne postoji ništa slično. Gledatelji će se oduševiti", kaže Red Bullov pilot MartinSonka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Titula za koju će se 12 najboljih pilota na svijetu boriti uistinu je prestižna, a HannesArch je 2008. imao čast postati kralj neba.

"Možda i jesam zvijezda ovoga sporta, ali ne osjećam se poput zvijezde. I dalje sam samo čovjek koji je doista privilegiran što se može utrkivati, letjeti i raditi što sad radim, a to je Red Bull Air Race. To je najbolje što mi se moglo dogoditi, ali ne moram biti zvijezda kako bih uživao u tome što radim", rekao je Arch.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Red Bull Air Race prvenstvo je koje će se odvijati u osam gradova na tri kontinenta. Rovinj se uspio ugurati na drugo mjesto, pa će se čitava leteća karavana u naše se krajeve preseliti ravno iz Abu Dabija. Velik je to događaj za Hrvatsku. Nama svima prepoznatljiva vizura grada u prijenosima će obići cijeli svijet.

"Stigli smo u Rovinj vidjeti lokaciju i odmah smo rekli da je savršena. Plaža je velika, grad se vidi u pozadni, a blizu je i aerodrom u Vrsaru. Odlična lokacija", rekao je sportski direktor Red Bull Air Racea SergiaPla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Natjecanje se vratilo nakon trogodišnje stanke koja je ljubiteljima Air Race izgledala poput vječnosti. Ali u stanci su se tehnički detalji oko prvenstva dovodili do savršenstva, s posebnim naglaskom na sigurnost.

U više od petsto natjecanja koje je Red Bull organizirao, nitko nije stradao. Neće se nad Rovinjem izvoditi akrobacije za publiku. Ne, ovo je prava utrka u kojoj će se piloti boriti za svaku milisekundu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Želimo što više skratiti stazu pa koji put kroz vrata prolazimo pod teškim kutevima. Koji put udarimo u pilon, a ako se to dogodi, dobijemo kaznu od šest sekundi. Morate na mnogo toga paziti kako biste na kraju sezone postali prvak", rekao je Sonka.

Ove letjelice su ultra brze, lagane i vrlo pokretne. Piloti su sportaši u svakom smislu te riječi. Svakodnevno rigorozno treniraju ne samo letenje, već i tijelo jer prilikom manevara moraju se odupirati nevjerojatnim silama. I svi imaju jednu zajedničku stvar - letenje je njihov život jer o njemu su maštali još otkad su bili djeca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I dalje imam taj osjećaj u želucu. Bio je to predivan trenutak, trenutak slobode i mira. Drukčije je kad se utrkujete jer to je sport, ali osjećaj letenja je nešto najbolje što mi se moglo dogoditi", rekao je Arch.

Neće se on i njegovih probranih 11 kolega doći samo malo natjecati. O ne, čeka nas prava pravcata bitka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko će pobijediti, saznat ćemo već 12. i 13. travnja. Svi koji neće moći prisustvovati najvećem zračnom spektaklu ikad održanom u Hrvatskoj, ne moraju se bojati da će nešto propustiti jer RTL Televizija spektakl će prenositi uživo.

KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo