petak, 22.05.2015.

Recept za spas budžetaSaznajte kako uštedjeti pri plaćanju režija!

Saznajte kako uštedjeti pri plaćanju režija!

Podatak da se godišnje na plaćanju režija može uštedjeti čak i više od 400 kuna nije nikako za odbaciti. Donosimo nekoliko osnovnih informacija gdje i kako plaćati režije, a da pritom ne bacate novce na nepotrebne provizije.


Na poleđini računa ili uplatnice obično su naznačene blagajne ili banke u kojima nećete platiti proviziju. Uglavnom se radi o Fini ili Hrvatskoj pošti i računima za struju, plin i komunalije.

Primjerice, u bilo kojem od 1.149 poštanskih ureda Hrvatske pošte bez naknade mogu se plaćati računi Gradske plinare Zagreb, H1 Telekoma, Croatia osiguranja, HEP-a, HRT-a i brojnih drugih.

Budući da Hrvatska pošta obavlja usluge platnog prometa u ime i u korist Hrvatske poštanske banke, HPB određuje iznose naknada. Ukoliko s izdavateljem računa nije zaključen ugovor kojim se uplatitelja oslobađa naknade za naplatu računa, korisnici za obavljena plaćanja računa plaćaju naknadu prema cjeniku usluga HPB u visini od 1,83 posto na iznos uplata, odnosno najmanje 5,00 kuna, a najviše 80,00 kuna.

Za uplate HEP računa u poštanskim uredima ne plaća se naknada, kao ni za uplate računa za potrošnju vode u Zagrebu (Vodoopskrba i odvodnja - plavi računi). Ne plaća se naknada ni za plaćanje računa Hvarskog vodovoda, Vodovoda imotske krajine itd., piše portal Pametna kuna.

Kako biste bili sigurni za koju uplatnicu nećete platiti proviziju u poštanskom uredu, provjerite najprije popis njihovih ugovornih partnera.

Slično je i u Fini, koja s mnoštvom institucija i tvrtki diljem Hrvatske ima ugovore, pa za njihove račune ne morate platiti proviziju, što možete provjeriti u njihovim poslovnicama.

Fina se čak reklamira da je plaćanje svih računa kod njih najpovoljnije, pa tako naknada iznosi 4,60 kuna po uplati za iznose do 474,23 kune, odnosno 0,97 posto uplaćenog iznosa za iznose veće od 474,24 kune. Najviša naknada je 75,00 kuna.

A kako bi privukli što više uplata upravo na vlastite šaltere, pokrenuli su 1. listopada i nagradnu igru ''Tko u Fini plati, to mu se isplati!'', koja traje do 30. studenoga, gdje se za svaki plaćeni račun u Fini dobiva uplatnica, a s pet naljepnica na nagradnom kuponu natječete se za 20.000 kuna plaćenih računa.

Ako vam promakne glavni zgoditak, možete osvojiti jednu od 23 bogate nagrade (3 x 10.000 kuna plaćenih računa ili 20 x 1.000 kuna).

Također, sve poslovne banke imaju svoje tarife za obračun naknada, koje se mogu pronaći na njihovim internetskim stranicama. Npr. Privredna banka Zagreb, Hypo Alpe Adria bank, Erste banka...

Tako se račun bez naknade može platiti u svakoj banci ukoliko prema prvom broju na žiro računu uplatnice znate prepoznati o kojoj se banci radi i platiti izravno na šalteru ili njihovim internet bankarstvom. Npr. 236000- ... Zagrebačka banka, 2402006-... Erste & Steiermarkische Banka, 2500009-... Hypo Alpe Adria, 2340009-... PBZ, itd.

A ukoliko na režije ne želite trošiti gotovinu, možete ih platiti i kreditnim karticama, gdje su vam ponuđeni i trajni nalozi.

American Express, primjerice, u suradnji sa Zagrebačkim holdingom nudi uplate bez naknade, a Diners Club ne naplaćuje naknadu na trajnim nalozima na uplate osim na HEP račune za koje se zaračunava naknada u visini od 1,5 posto od iznosa računa, piše portal Pametna kuna.

Vezani članak:


Očekuje nas novo poskupljenje plina! (21.10.2010.)
Stan ili kuća na bubnju zbog duga za režije od 100 kn! (19.04.2010.)

Danas.hr
25.11.2010.

web preporuke

Komentari

web preporuke