petak, 22.05.2015.

Milijuni ispod zemljeRusi žele tražiti naftu u Hrvatskoj!

Rusi žele tražiti naftu u Hrvatskoj!

Ruski Zarubežnjeft i Naftna industrija Srbije putem zajedničke kompanije Jadran-Naftagas, planiraju tražiti naftu u Hrvatskoj i BiH, a fokus bi im trebao biti u Posavini i na jugu oko Trebinja.


Naftna industrija Srbije (NIS) i ruski Zarubežnjeft, putem zajedničke kompanije Jadran-Naftagas, imaju ambiciju tražiti naftu u Hrvatskoj, no zasad još nisu poduzeli konkretne korake.

U Banja Luci u četvrtak biti održana svečanost povodom početka rada Jadran-Naftagasa, novoosnovanog poduzeća za istraživanje i proizvodnju nafte i plina na području Republike Srpske. U novoj kompaniji 64 posto imat će NIS, a 36 posto Zarubežnjeft u čijim se rukama nalazi naftna industrija Republike Srpske. No kako je većinski vlasnik NIS-a ruski Gazprom, jasno je kako je širenje istraživačkih radova u regiji ruska ambicija.

Prema najavama radovi će se odvijati u okolini Tuzle, Livna i dijelovima Hercegovine. Pa ipak, očekuje se kako će fokus Jadran-Naftagasa biti na sjeveru u Posavini, te jugu u području Trebinja.

''Ako ondje ima nafte sasvim je logično da se zalihe nalaze i s hrvatske strane'', kaže jedan hrvatski geolog upoznat sa situacijom u navedenim područjima. Naglašava kako se ''ogroman potencijal krije u dubinskom dijelu Panonije, gdje Ina nikada nije išla na dubine od preko 4000 metara''.

Špekulira se, pak, kako jaki Gazprom kroz projekt vuče Zarubežnjeft, kojem bi jednom otvorio i vrata Hrvatske. Naime, u vlasništvu Zarubežnjefta je rafinerija u Bosanskom Brodu koja još uvijek ne proizvodi naftne derivate visoke kvalitete što joj onemogućuje prodaju u Hrvatskoj. No razvojem rafinerije povećat će se kvaliteta goriva, koje je sada usmjereno prekomorskom izvozu i prodaji u BiH, piše Bankamagazine.hr.

Vezani članci:


Stanovnici S. Broda guše se u zatrovanom zraku! (27.01.2011.)
Otkriveno naftno polje kod Ivanić Grada! (07.01.2011.)

Danas.hr
02.02.2011.

web preporuke

Komentari

web preporuke