srijeda, 27.05.2015.

Tko odgovara za greške?'Porezna me uništila zbog duga koji nisam napravio'

'Porezna me uništila zbog duga koji nisam napravio'

Oko dvije godine Loris Gregorić čeka odluku o žalbi s Upravnog suda. U međuvremenu je ostao bez svega. Porezna mu je, kaže, svojim mutnim poslovima, na temelju duga koji nije napravio, uništila uspješnu tvrtku koja je sada u stečaju. Pritom od 2008. nije primio plaću.

"Do jučer sam bio uspješan poduzetnik, a danas mi je tvrtka u stečaju. S njenog računa Porezna uprava mi uzima novac koji nisam dužan. I imovina će sada ići na rasprodaju također za ono što nisam dužan", tvrdi to Loris Gregorić iz Pule, koji je već nekoliko godina na "ratnoj nozi" s Poreznom upravom i koji će ostati bez svega, a da pravomoćne presude o bilo kakvoj povredi zakona, uvjerava nas, nema. I to po principu da žalba ne odgađa izvršenje.

Posao koji ga je koštao budućnosti


Loris Gregorić, koji se obratio Stručnom kriznom timu Danas.hr-a, tvrdi da je njegova firma McLoris propala zbog mutnih poslova u Poreznoj upravi u Puli. Gregorić je 2005. od Trgovačkog suda kupio zgradu koja je bila spomenik kulture. Uz pomoć stručnjaka iz Ministarstva kulture ju je uredio, te je počeo prodavati stanove u njoj. Kada je prodao polovicu stanova i to, kako kaže, po zakonu, pozvali su ga iz Porezne te mu izdali rješenje po kojem na prodaju stanova treba djelomično obračunavati PDV, no nisu mu rekli što znači "djelomično".

"Ja sam to tako i napravio, plaćao sam na jedan udio, a onda se nakon toga pojavila Porezna inspekcija te utvrdila da dugujem 200.000 eura, te zgradu proglasila novogradnjom. Bio sam u potpunom šoku i išao u Poreznu provjeriti što nije u redu. Tamošnji pročelnik kazao mi je da sam za pola objekta naplaćivao porez na promet, a pola i s dodatkom PDV-a. Pokažem mu službeni nalog Porezne uprave Pula kojim su to tražili, a on odgovara da je Porezna uprava jedna tvrtka, a Porezna inspekcija druga. Pročelnik me potom pozvao da se nađemo kasnije, ali to se nije dogodilo jer je uhićen", priča Gregorić dodajući da se nakon toga žalio na rješenje Porezne te da je drugostupanjsko rješenje pobilo prvostupanjsko i da mu je kazna nakon toga iznosila 100.000 eura.

Malo trebao naplaćivati PDV, malo nije trebao


"Vidio sam da me sada kažnjavaju jer sam po njihovom naputku djelomično naplaćivao PDV, a nisam smio, dok su me u prvom slučaju kaznili jer nisam naplatio PDV. Uglavnom, ako žele novac uvijek si kriv", opisuje L. Gregorić dodajući da mu je nakon toga blokiran račun firme i sve je krenulo nizbrdo. Od 2008. nije primio plaću, a navodni dug mu guta sve, pa i tvrtku.

"Na mene su vršili pritiske i raznim prijavama policiji jer sam se borio protiv Porezne. Prijavio sam ih i DORH-u, no oni ne reagiraju ako u pitanju nije mito. Tvrdim da nisam prekršio zakon i da sam se poput još nekih Istrijana našao na udaru samo zato što sam zarađivao. A onda je netko odlučio da se mora popuniti državna blagajna. Imam nekih potvrda da je baš o tome bila riječ. Moj predmet je namjerno lažiran kako bi se mogla provoditi legalna otimačina", priča L. Gregorić dodajući da je u Hrvatskoj najstrašnije to što po zakonu porezni djelatnici ne odgovaraju ni za što. Prigovaramo, kaže, na zapisnike onim ljudima koji su ih pisali, žalimo se na rješenja onima koji su ih izdali i sve se vrti u krug.

Kadija me tuži, kadija mi sudi


"Pisao sam ja i predsjedniku i premijeru tražeći odgovore, no njima je Porezna odgovorila da je sve po zakonu i ostalo je na tom", kaže poduzetnik čija je žalba već dvije godine na Upravnom sudu i čijeg će se rješenja načekati jer, kaže, "tek rješavaju slučajeve iz 2006.".

I mi smo odgovore za ovaj slučaj potražili u Poreznoj. Prije svega nas je zanimalo kakvu odgovornost poreznici snose ako primjerice svojom greškom nekome unište sve ono što je godina stvarao, a samim time i život. Za razliku od predsjednika, nikakav odgovor do zaključenja teksta nismo dobili.

No, o odgovornosti smo razgovarali s poreznim stručnjakom Vladom Brkanićem. Potvrdio nam je da po našim zakonima drugog izlaza nema, osim da se žalimo ljudima koji će teško donijeti odluku drugačiju od one koju su već donijeli.

Godine čekanja, a onda tužba protiv države. Kojim novcima?


"Da, postoji beznađe poreznih obveznika s obzirom da se prigovori i žalbe pišu osobama koje bi trebale pobiti vlastite odluke. To se rijetko događa. Prigovor na zapisnik u pravilu se odbija. Žalbu na rješenje, što isto nije u redu, rješava drugostupanjsko tijelo, ali ono je također u sklopu Porezne uprave. Jesu savjesniji, no rijetko da donesu odluku koja njima neće ići u korist. I na kraju imamo Upravni sud čiji se jedan odjel bavi porezima. No, to baš isto nije dobra opcija jer pravnici koji su u tom odjelu teško razumiju poreze. Nedostaje im edukacije. Bilo bi daleko bolje da poput Austrije i Njemačke imamo Financijski sud koji bi odigrao ulogu pri drugostupanjskom rješenju i bio neovisan. No, to kod nas neće skoro zaživjeti jer za osnivanje takvog suda treba imati novca u proračunu", pojašnjava Brkanić dodajući da je jedina mogućnost oštećenom da nakon pravorijeka Upravnog suda podigne tužbu protiv države i Ministarstva financija te traži odštetu.

No, kojim će to novcima učiniti osoba koja je čekajući godinama da se riješi slučaj u međuvremenu ostala bez svega, koja plaću nije primila od 2008. i koja se zbog toga što je vlasnik propale tvrtke ne može prijaviti ni na Zavod za zapošljavanje?

Ukoliko imate pitanja vezana za rad Vlade, pojedine poteze ili njihov izostanak, a tiču se područja koja smo predstavili, pišite nam na strucnitim@portal.net.hr

Zdravka Sever
13.04.2012.

web preporuke

  • roditelji.hrKritiziranje

    Kritiziranje

Komentari

web preporuke

  • roditelji.hrKritiziranje

    Kritiziranje