petak, 29.05.2015.

Naučite trikovePet načina na koje trgovci potiču na trošenje

Pet načina na koje trgovci potiču na trošenje

Uđete li u bilo koji supermarket, prvo što ćete vidjeti su brojne akcije i sniženja na sve strane... Ne znate gdje biste se prije okrenuli i što biste prije kupili. No, prije nego krenete sumanuto puniti košaru, saznajte koji vas trgovački trikovi mame da trošite novac.

Dva za jedan


Ušli ste u trgovinu u potrazi za jednim određenom namirnicom. Obično na polici ugledate veliku oznaku da dobivate dvije namirnice po cijeni jedne, primjerice dvije vrećice čipsa za 10 kuna. Automatski ćete posegnuti za tim jer mislite da ćete tako proći jeftinije. No, često je istina da niste profitirali jer je redovna cijena jedne vrećice 5 kuna.


Tajna početka reda


Često trgovci proizvode na akciji, posebice neke od svojih brendova stavljaju na police na samom početku reda kako bi ih i kupci mogli lakše uočiti i kupiti. Police su prepune, ambalaža primamljiva pa vam sigurno neće promaknuti. No, pripazite jer proizvodi gurnuti u prvi red nerijetko su pred istekom roka trajanja, pa ukoliko obnavljate kućne zalihe za, primjerice, mjesec dana, posegnite za proizvodima sa stražnje strane reda, oni su gotovo uvijek 'friškiji', te će vam duže trajati.


Količina proizvoda se promijenila, cijena ostala ista


Također ćete primijetiti da je cijena nekog proizvoda, koji ste do sada kupovali porasla za 50 lipa. No, nećete primijetiti da se neki proizvod, kojemu se cijena nije mijenjala, smanjio u veličini odnosno količini.

Kolika je cijena za kilogram?


Za neke proizvode plaćate pojedinačnu cijenu, a za neke plaćate primjerice po kilogramu, a ponekad imate i jednu i drugu opciju za istu namirnicu. Često se tako u trgovinama može pronaći da kilogram neke namirnice košta više nego da kupite namirnicu pojedinačno odnosno na komad. Budite oprezni.

Manje je skuplje


Ne kupujte manja pakiranja, ona su obično skuplja, iako vam se u samom startu čini da ako kupite manju količinu, manje i plaćate. Obično su velika pakiranja jeftinija iako vam se u prvi tren čini da je im je cijena visoka. No tada je jedino bitno da usporedite količinu i cijenu koju dobivate. Pošteniji su oni trgovci koji sitnim brojkama na dnu istaknute cijene navedu i koja je točna cijena tog proizvoda po kilogramu jer vam tako omoguće da se lakše snađete te izbjegnete računanje.

Danas.hr
11.04.2012.

web preporuke

Komentari

web preporuke