ponedjeljak, 25.05.2015.

Đakić zaprijetio:'Padat će glave ako se ne odobri kredit!' NEEEE

'Padat će glave ako se ne odobri kredit!' NEEEE

Gaj iz Slatine, nekada drvoprerađivački div koji je sada na koljenima, pod povećalom je tužiteljstva zbog kredita koji je toj posrnuloj tvrtki na intervenciju Josipa Đakića, saborskog zastupnika HDZ-a, i Jadranke Kosor, premijerke na odlasku, odobrilo Croatia osiguranje

Gaj grupa vlasništvo je Milana Fehira, koji je nakon kupnje smanjio broj zaposlenih sa 700 na 300, a Hypo banka odobrila mu je kredit od 22 milijuna kuna. Josip Đakić, predsjednik HVIDRA-e, Tomislav Vukelić, predsjednik Uprave virovitičkog Agroduhana, i Tomislav Boban, ravnatelj Vladine agencije AUDIO, imenovani su u Nadzorni odbor Gaja.

Potkraj 2008. u Croatia osiguranju pojavili su se Đakić i Boban sa zahtjevom da osiguravatelj odobri Gaju 30 milijuna kredita. Uprava je zaključila da Gaj nema uvjete za kredit, ali se tada u cijeli aranžman uključio Agroduhan, koji je u većinskom vlasništvu države, kao potpora tom projektu kako bi sačuvali radna mjesta braniteljima, za što je bila zainteresirana i Kosor. Uprava Croatije odobrila im je 25 milijuna kuna uz uvjet da se uz hipoteke potpiše desetogodišnji ugovor o osiguranju Gaja i Agroduhana s Croatijom. Osim toga, Croatia je zatražila zadužnice od Agroduhana, što je jako naljutilo Đakića pa je na sastanku došlo do incidenta i umalo fizičkog obračuna.

"Padat će glave ako se ne odobri kredit", rekao je navodno Đakić na sastanku u upravi Croatije, što su neki od sudionika posvjedočili i u tužiteljstvu, piše Jutarnji list.

Kosor zvala Upravu i tražila kredit


Sudionici sastanka rekli su da je unatoč tome Kosor kao potpredsjednica Vlade i ministrica branitelja zvala Upravu i inzistirala na kreditu, pa je održan novi sastanak na kojem je Agroduhan ipak pristao dati zadužnice kao zalog da će kredit Gaja biti vraćen.

No, na inicijativu premijerke u travnju ove godine s Upravom Croatia osiguranja održan je novi sastanak. Đakić je tada zatražio povrat zadužnica i novi kredit. Nova Uprava je na to pristala. Novim kreditom je zatvoren stari, vraćene su zadužnice Agroduhanu i više se nisu tražile kao jamstvo da će kredit biti vraćen. Time je virovitička tvrtka spašena od prisilne naplate, pa bi sva šteta mogla pasti na Croatia osiguranje koje vjerojatno neće moći osigurati naplatu kredita.

Zloporaba položaja i ovlasti


Tužiteljstvo sumnja da u spornim kreditima koje je Gaju dalo Croatia osiguranje ima zloporabe položaja i ovlasti, ali i političkih pritisaka jer je Uprava bila prisiljena dati kredit privatnoj tvrtki. O svim kreditnim aranžmanima DORH je već pribavio dokumentaciju i ispitao članove Uprave koji su odobravali kredit.

Croatia osiguranje nije jedina državna tvrtka koja je Gaju odobrila kredit. Sredinom 2008. to je navodno učinila i Hrvatska poštanska banka.

Danas.hr
20.12.2011.

web preporuke

Komentari

web preporuke