ponedjeljak, 25.05.2015.

Nema više muljanja'Stradale' 233 tvrtke koje su pokušale preveslati Linića

'Stradale' 233 tvrtke koje su pokušale preveslati Linića

Za one koji su pomislili da ima bijega od Linićevog treniranja porezne strogoće, stigle su loše vijesti. U Poreznoj upravi dobro su se pripremili za kontrolu onih koji duguju za doprinose i sve je izvjesnije da više nema rupa kroz koje bi se neuredni platiše mogli provući.

Pripremajući se za kontrolu isplate doprinosa, Porezna je uprava u svojim evidencijama otkrila oko 45 tisuća poslovnih subjekata s približno dvjesto tisuća zaposlenih koji nisu plaćali socijalne doprinose ili nisu dostavili urednu evidenciju o uplatama.

Do 22. svibnja 15.983 dužnika sredila su papirologiju, platila dug ili će ga tri godine plaćati na rate, ali većina još nije poduzela ništa, pa je velika vjerojatnost da nikad i neće jer nemaju odakle. Od preostalih 30-ak tisuća dužnika s liste, samo su 1.044 pokušala isplatiti plaću računajući da će se provući neovisno o dugu za doprinose, ali su ih bankari zaustavili i uputili na porezne vlasti da se dogovore o daljnjim akcijama.

Vladino discipliniranje dužnika trebalo bi otkriti i stvaran broj zaposlenih koji rade, a ne primaju plaću.

Dvostruko više blokada


Ministar financija Slavko Linić kazao je da će država poduzeti sve mjere da naplati tekuća potraživanja, o čemu svjedoči i podatak da su u svibnju za tvrtke koje su pokušale isplatiti plaću, a nisu uplatile dug za doprinose izdali 233 rješenja o mjeri osiguranja, odnosno blokadi računa.

Istovremeno, do sredine ljeta donijet će se novi zakon o financijskom poslovanju, koji će ubrzati stečajeve i postupak nagodbe.

Kako doznaje Večernji list, tijekom svibnja se udvostručio broj novih blokada – i taj novi val zacijelo najvećim dijelom dolazi od države. FINA je dosad po nalogu vjerovnika blokirala oko 38.000 tvrtki i 26.000 obrtnika zbog 42 milijarde kuna neplaćenih obveza.

Danas.hr
24.05.2012.

web preporuke

Komentari

web preporuke