subota, 23.05.2015.

Vladimir GligorovHrvatska neće izaći iz krize još barem dvije godine

Hrvatska neće izaći iz krize još barem dvije godine

'Svaka čast turizmu', kaže ekonomist Gligorov, ali 'za zemlje bivše Jugoslavije nema oporavka gospodarstva bez reindustrijalizacije'. Njegova je poruka: hrvatska se privreda mora što prije otvoriti.

Ekonomist prof. dr. Vladimir Gligorov s bečkog Instituta za međunarodne ekonomske studije nedavno je rekao da Srbija neće izaći iz krize još barem dvije godine, a slične prognoze rasta je i za Hrvatsku, s time da je naglasio da je Hrvatska u značajnoj prednosti jer ima stabilnu vladu. "Sigurno je da Hrvatska ove godine neće imati rast, nego stagnaciju, jer sve i da se ostvari rast od očekivanih 0,8 posto, u suštini se vrtimo oko nule! Ipak, dvije godine su sasvim dovoljan period da bi se stvari promijenile i pokrenuo ekonomski rast", kazao je u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju.

Po pitanju oklijevanja Hrvatske vlade s krupnim rezovima u javnom sektoru, Gligorov je kazao da pretpostavlja kako je tu riječ o ideji da se prvo osigura nekakav rast makroekonomskih pokazatelja, pa bi se onda krenulo u rezove. "Ali, moje je mišljenje da to nije dobro jer, kad su već dobili mandat u ovako teškoj situaciji, bolje je uraditi što se uraditi mora na samom početku mandata!", istaknuo je.

Gligorov kaže i kako je logično da se zaduženo domaćinstvo iz problema vadi štednjom, ali da kad se radi o javnom sektoru i državi, štednja znači i smanjenje potrošnje, lančano i smanjenje zaposlenosti. "Zato se hrvatska privreda mora što prije otvoriti, jer u zatvorenoj privredi štednja dovodi do stagnacije", ističe.

Gligorov je ocijenio i da za zemlje bivše Jugoslavije nema oporavka gospodarstva bez reindustrijalizacije. "Svaka čast turizmu, ali nijedan drugi sektor ne čini toliko za razvoj zemlje kao industrija, pogotovo ako govorimo o izvoznim potencijalima", smatra on.

Pad industrijske proizvodnje

Državni zavod za statistiku objavio je u utorak da je, prema desezoniziranim podacima, industrijska proizvodnja u travnju pala za čak 9,4 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. To je ujedno i najveći pad proizvodnje od studenog 2009. godine. U ožujku je proizvodnja u Hrvatskoj pala za 7,9 posto, a travanj je četvrti mjesec zaredom kako industrijska proizvodnja pada u odnosu na prošlu godinu.

Industrijska je proizvodnja ipak porasla za 1,2 posto u odnosu na mjesec ranije, na ožujak, no u prva četiri mjeseca je pala ukupno za 7,1 posto u odnosu na pva četiri mjeseca prošle godine.

Analitičari Raiffeisenbank Austria najnovije podatke Državnog zavoda za statistiku komentirali su ovako: "Usporavanje rasta gospodarstva Europske unije i nagomilani strukturni problemi domaće industrije, potpomognuti slabom domaćom potražnjom, odražavaju se na industrijsku proizvodnju, a osjetnije poboljšanje trendova ne očekujemo ni idućih mjeseci.“


Danas.hr
29.05.2012.

web preporuke

Komentari

web preporuke