subota, 30.05.2015.

To je hrvatska stvarnostAutomehaničar zarađuje pet puta više nego liječnik

Automehaničar zarađuje pet puta više nego liječnik

'Bruto satnica dežurstva doktora: radni dan 38,32 kune, subota i nedjelja 58,24 kune, blagdan 77,65 kuna. Satnica automehaničara (u prilogu račun): sat redovnog rada, redovan servis: 195,00 kn + 23 posto PDV-a.'

Tako je stvari jednostavno posložila dr. Svjetlana Rajković, liječnica primarne medicine iz Donje Višnjice kod Trakošćana, koja je Slobodnoj Dalmaciji poslala tablicu s navedenim satnicama i ilustrirala kako je rad automehaničara pet puta skuplji nego rad liječnika. Uz tablicu je priložila račun koji je nedavno dobila od svog automehaničara.

"Ne želim omalovažavati rad automehaničara ili bilo koje djelatnosti, ovo je samo primjer općeg postupanja kad su posrijedi liječnička primanja. Cijena redovnog servisa je s računa, a cijene liječničkih dežurstava iz Narodnih novina, kakve nam isplaćuje HZZO, dakle nema manipulacije. Dapače, redovni servis automobila je redovni posao automehaničara, što bi tek bilo da ga pozovete u ponoć?!", komentirala je dr. Rajković.

Dr. Leonard Bressan iz Rijeke za Slobodnu je objasnio kako je ovakvo što moguće. Kaže, domovi zdravlja drže se minimalne cijene što ju je propisao HZZO, pa iz straha da im možda ta ustanova neće platiti više, i liječnicima primarne prakse određuju najmanje iznose.

"Koliko god dokazivali da smo spremni za EU, ipak smo pastirsko društvo, čojstvo nam je važnije od akademskih mogućnosti. Nema vrednovanja nečijeg truda i sredstava uloženih u školovanje i znanstveno usavršavanje, a na koncu i vrlo odgovornog rada", kazao je dr. Bressan.

Vezani članci:


Gdje u Hrvatskoj liječnici najviše rade? (04.02.2011.)
Medicinski fakultet u Splitu napušta 79 profesora? (02.04.2011.)
Privatni zdravstveni biznis zarobio je liječnike i vlasti (07.04.2011.)
Najveće plaće u Hrvatskoj imaju... (24.03.2011.)
Slovenski minimalac 5.500 kuna, duplo veći od našeg (15.02.2011.)

Danas.hr
19.04.2011.

web preporuke

Komentari

web preporuke