Tradicionalni recepti / Recept za sočnu i mekanu pitu od jabuka

Image
Foto: Pixabay

Tražite novi recept za pitu od jabuka? Ovaj recept za mekanu pitu od jabuka neće vas razočarati. Saznajte kako se priprema mekana pita od jabuka.

1.8.2023.
10:48
Pixabay
VOYO logo

Mekana pita od jabuka je neodoljiva slastica koja donosi savršen spoj sočnih jabuka i mekanog tijesta. Ova klasična poslastica oduševljava svojim bogatim okusom koji će vas osvojiti na prvi zalogaj. Sastojci za mekanu pitu od jabuka su:

  • 250 g glatkog brašna
  • 125 g maslaca, hladnog i narezanog na kockice
  • 60 g šećera
  • 1 jaje
  • 30 ml hladne vode

Sastojci za nadjev:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 4-5 srednje velikih jabuka, oguljenih i narezanih na tanke ploške
  • 50 g šećera
  • 1 žličica cimeta
  • 30 g maslaca, narezanog na kockice

Kada želite pripremiti mekanu pitu od jabuka najprije u zdjeli pomiješajte brašno, hladan maslac i šećer dok ne dobijete mrvičastu teksturu. Dodajte jaje i hladnu vodu te umijesite tijesto. Oblikujte ga u kuglu, zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na 30 minuta. Dok tijesto odmara, pripremite nadjev. Pomiješajte narezane jabuke s šećerom i cimetom.

Izvadite tijesto iz hladnjaka i razvaljajte ga na lagano pobrašnjenoj površini.
Prebacite tijesto u kalup za pečenje i oblikujte rubove. Na tijesto stavite pripremljene jabuke i posipajte maslacem. Pecite mekanu pitu od jabuka u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 40-45 minuta, dok tijesto ne postane zlatno smeđe, a jabuke mekane i sočne. Ohladite mekanu pitu od jabuka prije posluživanja. Dobar tek!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo