Deserti / Prhka pita od trešanja neizbježna je ljetna poslastica

Image
Foto: Pixabay

Želite pripremiti osvježavajući ljetni desert? Prhka pita od trešanja neće vas razočarati. Saznajte kako se priprema prhka pita od trešanja.

11.8.2023.
10:37
Pixabay
VOYO logo

Ljeto je sezona raznolikog i sočnog voća, a jedna od omiljenih poslastica koju možete pripremiti je prhka pita od trešanja. Ova ukusna i osvježavajuća poslastica osvojit će srca ljubitelja voćnih deserta i pružiti vam jedinstveni užitak sočnih trešanja. Sastojci za prhku pitu od trešanja su:

Sastojci za tijesto prhke pite od trešanja su:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • 200g pšeničnog brašna
  • 100g margarina, narezanog na kockice
  • 2 žlice šećera
  • Prstohvat soli
  • 4-5 žlica hladne vode

Sastojci za punjenje:

  • 400g očišćenih trešanja
  • 50g šećera
  • 2 žlice gustina
  • 1 žličica vanilin šećera

Kada pripremate prhku pitu od trešanja najprije pripremite tijesto. U velikoj posudi pomiješajte brašno, šećer i prstohvat soli. Dodajte narezani margarin i miješajte dok smjesa ne postane mrvičasta. Postepeno dodajte hladnu vodu, žlicu po žlicu, miješajući lagano između svake dodane žlice. Kada se tijesto počne sjedinjavati, oblikujte ga u lopticu, zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak da odstoji najmanje 30 minuta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za punjenje prhke pite od trešanja u posudi pomiješajte očišćene trešnje sa šećerom i ostavite ih da odstoje 15-20 minuta kako bi pustile sok. U posebnoj posudi pomiješajte gustin i vanilin šećer. Dodajte smjesu trešanja i dobro promiješajte kako bi se svi sastojci sjedinili. Zagrijte pećnicu na 180°C. Izvadite tijesto iz hladnjaka i razvaljajte ga na površini posutoj brašnom, dovoljno velikoj za dno i rubove kalupa za pitu. Prebacite tijesto u kalup za pitu i pažljivo pritisnite dno i rubove. Rasporedite pripremljeno punjenje od trešanja po dnu tijesta. Preklopite rubove tijesta preko punjenja kako biste dobili klasičan izgled pite. Pecite pitu u zagrijanoj pećnici 35-40 minuta, ili dok tijesto ne postane zlatno smeđe. Prhka pita od trešanja već je gotova. Izvadite pitu iz pećnice i ostavite je da se malo ohladi prije rezanja. Dobar tek!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo