Umro Zvonimir Milčec - dobri duh Zagreba

U Zagrebu je umro ugledni hrvatski književnik, novinar i dugogodišnji urednik Zvonimir Milčec.

17.4.2014.
17:34
VOYO logo

Rođen je u Zagrebu 3. rujna 1938. godine. Iako je jedan od hrvatskih novinara sa najdužim stažem u pisanju kolumni, Milčec se potvrdio i kao vrsni pisac, i to naročito knjiga za djecu pa je postao i lektirni autor, piše SeeBiz.eu.

Iznimnu su popularnost stekle njegove knjige kao što su to "Zvižduk s Bukovca" ili pak knjiga feljtona "Pozdrav iz Zagreba". Milčec je bio jedan od najcitiranijih i najomiljenijih Zagrepčanina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nagrađen je novinarskom nagradom za životno djelo Otokar Keršovani 2009., dobio književne nagrade: Grigor Vitez 1976. i Mlado pokoljenje 1977., te Nagradu grada Zagreba 1994.. Napisao romane U Zagrebu prije podne i Čovjek od novina, te knjigu pripovijetka Tekuće priče. Od dječje literature napisao romane Zvižduk s Bukovca, Posljednji zvižduk, Priča o novinama i Tajna krvavog nosa. Kao tematske cjeline objavio je u knjigama i cijelu biblioteku feljtona, podlistaka i kolumni o Zagrebu. Većina knjiga izašla mu je u ponovljenim izdanjima. Prevođen je na ruski i poljski, engleski i njemački, a neke su knjige poslužile kao predlošci za televizijske dokumentarne serije, igrano-dokumentarne filmove i kratke umjetničke filmove, a za što je autor ujedno i scenarist zajedno s redateljem Mladenom Juranom.

Cjelokupni književni i novinarski rad Zvonimira Milčeca vezan je uz rodni Zagreb i apsolutni je rekorder u objavljenim podliscima i kolumnama o Zagrebu po novinama (više od pedeset godina redovito svaki tjedan). Sudjelovao u inicijativi podizanja spomenika Mariji Jurić Zagorki u Tkalčićevoj (rad akademskog kipara Stjepana Gračana), 1991., aktivan u povratku Fernkornovog spomenika banu Jelačiću 1990., a zahvaljujući njegovoj inicijativi i organizaciji Zagreb se 1988. odužio Augustu Šenoi, postavljanjem brončanog spomenika Marije Ujević u pjesnikovoj rodnoj Vlaškoj ulici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

http://hr.seebiz.eu/umro-zvonimir-milcec/ar-85829/

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo