Više od 150 dokumentaraca na ovogodišnjem ZagrebDoxu

U osam dana jedanaestog ZagrebDoxa, koji će se održati od 22. veljače do 1.

23.1.2015.
9:35
VOYO logo

Taj film o bespoštednoj borbi za prirodna bogatstva Konga, u režiji Orlanda von Einsiedela, prikazat će se u međunarodnoj konkurenciji, a dosad je već osvojio 23 nagrade, uključivši i onu na prestižnom HotDocs festivalu. Smješten u šumska prostranstva istočnoga Konga, Nacionalni park Virunga jedno je od područja s najvećom bioraznolikošću na svijetu i stanište posljednjih preostalih planinskih gorila, koje od naoružanih skupina, krivolovaca i naftnih kompanija pokušava sačuvati malen, borben tim šumara.

U međunarodnoj konkurenciji je i francusko-švicarski film "Of Men and War" u režiji Laurenta Becue-Renarda, opservacijski dokumentarac sniman pet godina koji prati štićenike kalifornijske ustanove za resocijalizaciju ratnih veterana koji su se borili u Iraku i Afganistanu. Bivši vojnici oboljeli od PTSP-a iskreno progovaraju o strahovima i traumatičnim događajima s ratišta, suočavajući se s osjećajima krivnje i žaljenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Film je drugi dio redateljeve dokumentarne trilogije "Genealogija gnjeva", a prikazan je u Cannesu i na IDFA-i, gdje je osvojio glavnu nagradu u kategoriji najboljeg dugometražnog dokumentarca. Organizatori ZagrebDoxa napominju kako bi zbog specifične teme rehabilitacije vojnika oboljelih od PTSP-a mogao biti posebno zanimljiv domaćoj publici.

Regionalna konkurencija donosi novo ostvarenje austrijskog provokatora Ulricha Seidla, "In the Basement", premijerno prikazano u Veneciji, o neobičnim hobijima kojima se ljudi bave u vlastitim podrumima. Tim se filmom autor vraća svojoj izvornoj dokumentarnoj formi i prepoznatljivu stilu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Specifičnost aktualnog festivalskog izdanja najveći je udio domaćih dokumentaraca u konkurenciji - prikazat će se novi filmovi Vlatke Vorkapić, Hrvoja Mabića, Eve Kraljević, Morane Komljenović, Damira Čučića, Igora Bezinovića, Nevena Hitreca i drugih.

Novi posebni programi obuhvaćaju tri sekcije: "Doku-triler" predstavlja vrlo zastupljenu formu hibrida dokumentarca i trilera, "Blistok" donosi svježe uvide na temu Bliskog istoka i islama, a u programu "DoXXL" pojedine će filmske projekcije pratiti prošireni razgovori sa željom da se potaknute šira rasprava s publikom o određenim osjetljivim društvenim pitanjima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim međunarodne i regionalne konkurencije, ZagrebDox će prirediti niz službenih programa, Biografski dox, Glazbeni globus, Happy Dox, Kontroverzni dox, Majstori doxa, Stanje stvari, Teen Dox, Factumentarci i ADU Dox, te ZagrebDox Pro koji će okupiti filmske profesionalce iz cijelog svijeta na nizu radionica i majstorskih predavanja te jedinom regionalnom forumu za razvoj dokumentarnog filma. Održat će se i dvije retrospektive hrvatskih dokumentarista.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo