Umro Günter Grass

Njemački pisac, pjesnik, dramatičar, ilustrator... autor legendarnog Limenog bubnja i dobitnik Nobelove nagrade za književnost Günter Grass umro je u 87. godini života, objavio je njegov izdavač

13.4.2015.
11:43
VOYO logo

Günter Wilhelm Grass rođen je u Danzigu (Gdanjsk), 16. listopada 1927. Dobitnik je Nobelove nagradu za književnost 1999. godine.

Najznačajnije djelo mu je roman Limeni bubanj, objavljen 1959. godine, u kojem opisuje život njemačke obitelji u Gdanjsku u prvoj polovici 20. stoljeća, u vrijeme uspona nacizma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema hvaljenom romanu, koji je postao jedno najznačajnijih anti-nacističkih djela, Volker Schlöndorff je snimio istoimeni film, koji je 1980. godine dobio Oscara za najbolji strani film.

Grass je bio jedan od najglasnijih protivnika ujedinjenja Njemačke 1990. godine, a nakon toga je tvrdio da je sve skupa provedeno prebrzo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kad je 2006. godine, nakon desetljeća prikrivanja istine, priznao da je kao mladić posljednjih nekoliko mjeseci Drugog svjetskog rata bio u elitnim nacističkim SS jedinicama, bilo je prijedloga da mu se Nobelova nagrada oduzme. Iako mu je tada bio zabranjen ulazak u Izrael, Nobelova nagrada mu je ostala.

Njegova izdavačka kuća je objavila da je umro u bolnici u Lübecku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo