U subotu je Noć kazališta!

Manifestacija Noć kazališta iz godine u godinu bilježi rast interesa institucija i publike, a ove će godine u subotu 15.

10.11.2014.
16:24
VOYO logo

Pod sloganom "Nisu izbori, a svi se trgaju za stolicu!" svoja će recentna ostvarenja i aktualne repertoare predstaviti na ukupno 76 lokacija u 43 hrvatska grada. Za usporedbu, prošle je godine u programu sudjelovao jednak broj institucija, ali je programa bilo manje – 133 izvedbena i 60-tak popratnih održanih na 69 lokacija u 38 gradova.

Program šeste po redu manifestacije posvećene promicanju kazališne kulture predstavljen je u ponedjeljak na konferenciji za novinare u Dječjem kazalištu Dubrava Narodnog sveučilišta Dubrava, koje je i idejni pokretač manifestacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Voditelj toga kazališta Leo Vukelić istaknuo je kako mu je izuzetno drago što se pokazalo da sva kazališta već imaju taj datum upisan u svoje kalendare te se spremno odazivaju na poziv za sudjelovanje "unatoč svim turbulencijama koje su im svakodnevno nad glavom".

"Prošle smo godine zabilježili gotovo 50 tisuća posjetitelja, a ove su godine brojke ponovno impresivne i vjerujemo da će se taj broj još nadmašiti", kazao je Vukelić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Većina programa besplatna

Osim predstava, Noć kazališta ove godine donosi i više od sedamdeset različitih popratnih programa - koncerata, razgledavanja kazališta, partyja, druženja s glumcima, glazbenih performansa, te izložbi. Većina je programa besplatna, a oni koji nisu bit će dostupni po vrlo popularnim cijenama.

Prve izvedbe počinju već u 10 sati ujutro u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu te u Maloj sceni u Zagrebu. Najbogatiji program ove godine nudi Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku s čak sedam predstava i isto toliko popratnih programa, ostvarenih u suradnji s Umjetničkom akademijom u Osijeku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ove se godine inicijativi priključio niz novih sudionika, među kojima su Zajednica udruga Centar nezavisne kulture iz Zadra, Gacko pučko otvoreno učilište Otočac, Centar za kulturu Sv. Filip i Jakov, Glumačka družina Đula iz Ogulina i Suhopolje.

Suhopolje ujedno i otvara sva događanja već u petak navečer, gdje nakon izvedbenog dijela programa slijedi druženje i doček Noći kazališta uz svečanu zdravicu točno u ponoć.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gostovanja iz regije

Ugošćuju se i kazališta izvan Hrvatske, pa tako Gradsko kazalište Beli Manastir priprema jednu premijeru i gostovanje Draft teatara iz Tuzle, dok će u Gradskom kazalištu Đurđevac gostovati Mostarski teatar mladih 1974. Gradsko kazalište Joza Ivakić iz Vinkovaca ugošćuje čak dva teatra iz BiH: Teatar Fedra iz Bugojna i Mali teatar iz Mostara, dok u Istarskom narodnom kazalištu, Gradskom kazalištu Pula gostuje Slovensko narodno gledališče iz Maribora.

Jedina otočka lokacija - Šolta – ugostit će Amatersko kazalište Ranko Marinković iz Visa, pa će tako u ovogodišnjoj manifestaciji sudjelovati predstave s dva otoka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O svojim su programima na konferenciji govorili i predstavnici Zorin doma u Karlovcu, Centra kulture Knap, Studija smijeha te kazališta Tvornica lutaka.

Nadmašili očekivanja

Konferenciji je nazočila i voditeljica službe za dramsku umjetnost Ministarstva kulture Iva Hraste Sočo koja je napomenula da je to ministarstvo od samih početaka i inicijator i pokrovitelj te sufinancijer toga projekta, koji je "već sad ostvario svoje ciljeve čak i više od očekivanja".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Voditeljica ureda Noći kazališta Nada Kruljac istaknula je da su se inicijativi i ove godine priključile druge europske zemlje, koje su prepoznale značaj i ulogu njezina održavanja, pa će tako istoga dana u sklopu Europske noći kazališta svojim programima sudjelovati brojne institucije u još šest zemalja - Austriji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Češkoj, Slovačkoj i Srbiji. "Tako će se ove godine Noć kazališta održati u ukupno 153 grada a obuhvatiti će 439 kazališta", kazala je Kruljac.

Noć kazališta održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH, zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport i Turističke zajednice Grada Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Detaljni program Noći kazališta 2014. dostupan je na službenoj internetskoj stranici www.noc-kazalista.com.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo