U 'Noć knjige' ove godine priključili se i zatvori

Iduću srijedu diljem Hrvatske održat će se manifestacija 'Noć knjige', treća po redu kojoj su se ove godine priključili i hrvatski zatvori. 'Noć knjige' održat će se 23.

17.4.2014.
16:33
VOYO logo

Ovogodišnjoj 'Noći knjige' priključilo se 156 gradova, sudjeluje 370 knjižnica, knjižara, institucija, muzeja, galerija, pripremljeno je više od 700 programa. Prvi put u manifestaciju su se uključili i vrtići, ali ne samo oni.

"Ove godine će svi zatvori i kaznionice u Hrvatskoj do 1 sat u noći imati upaljena svjetla i svi njihovi štićenici će biti u mogućnosti da obilježe ovu manifestaciju. Svih 60 bolnica u Republici Hrvatskoj također se priključilo manifestaciji 'Noć knjige'. Zdravstveni radnici tako će pristupiti svojim pacijentima s jednim drugačijim lijekom, a to je čitanje", istaknuo je Mišo Nejašmić, potpredsjednik Zajednice nakladnika i knjižara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakladničke kuće donirale su knjige koje će pokloniti bolnicama i zatvorima. Manifestaciji su se priključila i nezavisna kina u Zagrebu, Osijeku, Velikoj Gorici i Buzetu gdje će 23. travnja biti prikazane filmske ekranizacije književnih predložaka. Ove godine u program 'Noći knjige' prikučio se rekordan broj škola - njih čak 97. Zanimljiv program odvijat će se čak i u zagrebačkom Botaničkom vrtu.

"To je jedan performans Siniše Labrovića u Botaničkom vrtu gdje će Siniša čitati biljkama", otkriva Nejašmić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koordinator cjelokupnog programa je Nacionalna i sveučilišna knjižnica, gdje će se u srijedu točno u pdone održati i svečano otvorenje, najavila je Dobrila Zvonarek.

"Već tradicionalno ćemo predstaviti najnovije rezultate istraživanja tržišta knjiga u Hrvatskoj, koje je proveo Centar za istraživanje tržišta - GfK. I otvorit ćemo izložbu 'Kadar za čitanje 2014.', koja predstavlja izbor najboljih fotografskih radova iz natječaja na temu čitanja, a natječaj su proveli 'Noć knjige' i Fotoklub Zagreb. Izložba će nakon svog boravka u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, krenuti na putovanje diljem Hrvatske", kaže Zvonarek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bookcrossing (razmjena knjiga), kreativne radionice, čitaonice bajki, glazbene slušaonice, filmske projkecije - samo je dio bogatog 'knjiškog menija'. U 'Noći knjige' održat će se i natjecanje gradova u znanju iz književnosti, koje je predstavila koordinatorica posebnih programa manifestacije Iva Perković.

"U kojem će sudjelovati grad Zagreb, Split, Šibenik, Osijek i Rijeka. Autor pitanja za kviz, odnosno 'KNjIZ' je Renato Baretić. U 'knjiz' će sudjelovati po 11 ekipa u svakom gradu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svim knjižarama knjige će se prodavati po akcijskim cijenama. A oni koji fizički ne stignu do lokacije po jeftiniju knjigu, istu mogu nabaviti i putem interneta, napominje Nejašmić.

"To će moći napraviti u akcijama koje su pod jednim imenom 'Od sumraka do zore'. Na svim internetskim stranicama hrvatskih nakladnika i hrvatskih knjižara ćete također moći ostvariti iznimne popuste", kazao je Nejašmić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U 'Noć knjige' uključio se i ZET sa svojim tzv. ludim tramvajem, gdje će zaposlenici Holdinga koji se između ostalog bave i pisanjem, putnicima čitati svoja djela.

Inače, 'Noć knjige' prvi put održat će se i u Sloveniji te Crnoj Gori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo