Sve je spremno za svečano otvaranje u Puli

Sve je spremno za večerašnje svečano otvaranje u Areni hrvatskog programa 61.

19.7.2014.
17:04
VOYO logo

Kazavši da je Pula već desetljećima tijekom ljetnih mjeseci mjesto na kojem se publika pokloni svim filmskim stvarateljima te očekuje nove "ispričane priče, tehnička dostignuća, glumce, redatelje i majstore kamere, zvuka i svjetla", Restović je najavila prikazivanje 150 filmova na 15 različitih lokacija te dolazak dvjestotinjak gostiju.

"Pulski filmski festival danas je najposjećenija kulturna manifestacija u Hrvatskoj, a zahvaljujući ovom festivalu Pula se razvija u kulturno-umjetničkom smislu", naglasila je Restović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik umjetničkog savjeta Hrvoje Pukšec kazao je kako je tročlani savjet velika organizacijska promjena za festival s kojim se želi napraviti iskorak te ponuditi rješenje za ono što pulski filmski festival već dugo iščekuje - rast, osnaženje i pozicioniranje na europskoj festivalskoj sceni.

Tko se bori za Zlatne arene?

Festival večeras u Areni nakon svečanog otvaranja i tradicionalnog vatrometa počinje projekcijom debitantskoga dugometražnog filma Darka Šuvaka "Happy Endings". Osim Šuvakova filma, koji govori o ženi koja pljačka banku kako bi prevladala financijske probleme, na Puli će se predstaviti još tri debitanta. Vanja Sviličić predstavit će se filmom "Zagreb Cappuccino" o dvjema najboljim prijateljicama u ranim četrdesetima, od kojih jedna prolazi rastavu braka i uči se živjeti bez muža i obitelji, Filip Peruzović dramom "Trebalo bi prošetati psa" o mladiću koji pokušava srediti odnose s djevojkom i ocem, a Bruno Pavić filmom "Vlog" o mladom intelektualcu koji na videoblogu iznosi svoje misli o životu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijere će imati i "Broj 55", ratni akcijski film o Domovinskom ratu i skupini vojnika koji upadaju u zasjedu, u režiji Kristijana Milića, te "Most na kraju svijeta" Branka Ištvančića, triler o nestanku starca Joze iz sela u koje se vraćaju izbjeglice. "Kosac" Zvonimira Jurića drama je o čovjeku kojemu je davna pogreška potpuno promijenila život, "Svinjari" Ivana Livakovića crna je komedija o fenomenu medijske manipulacije i masovne histerije, a "Vjetar puše kako hoće" Zdravka Mustaća govori o plaćenom ubojici koji dolazi u metropolu po naručenom zadatku.

U dugometražnom programu bit će prikazan i film "Spomenik Majklu Džeksonu" Darka Lungulova, crna komedija nastala u koprodukciji Hrvatske, Makedonije, Njemačke i Srbije, koja je svjetsku premijeru imala prošlog tjedna u Karlovim Varima, dokumentarni film "Baršunasti teroristi" Pavola Pekarčíka, Ivana Ostrochovskog i Petera Kerekesa, koprodukcija Slovačke, Češke i Hrvatske, koji je osvojio nagradu publike u programu Forum 64. Berlinala, te pustolovni dječji film "Šegrt Hlapić" Silvija Petranovića koji je protekle sezone u hrvatskim kinima imao više od 140 tisuća gledatelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U natjecateljskom programu kratkometražnog filma svojim će se redateljskim prvijencima predstaviti Milan Rukavina i Miroslav Kosanović ("Alke"), Dijana Mlađenović ("Pragovi"), Nina Violić ("Odvajanje") i Una Gunjak ("Kokoška").

U konkurenciji su još i "6 pola 7" Dalije Dozet, "Generalka" Jasne Nanut, "Pokraj mene" Marte Prus, "Slučajno" Tanje Golić, "Ko da to nisi ti" Ivana Sikavice, "Kutija" Nebojše Slijepčevića, "Poklon predsjednika Nixona" Igora Šeregija i "Zajedno" Daniela Kušana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HRT će na prvom programu prenositi svečanost otvaranja, koju će obilježiti ono bez čega ovog festivala ne bi ni bilo - a to je film. Redatelj Ivan Goran Vitez snimio je film otvaranja u kojem nastupaju brojna poznata lica iz svijeta filma. No, za razliku od drugih igranih filmova u njemu ne igraju samo glumci već i redatelji, kritičari.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo