Pustinja Blace je prvi hrvatski kandidat za nagradu Vijeća Europe za zaštitu krajolika

Bračka Pustinja Blaca, prvo sklonište poljičkih svećenika pred Turcima, prvi je hrvatski kandidat za Nagradu za dostignuća u području zaštite krajolika Vijeća Europe.

17.2.2015.
12:53
VOYO logo

Uprava za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture u suradnji s Centrom za kulturu Brač prijavila je Eko-muzej Pustinja Blaca za Nagradu za dostignuća u području zaštite krajolika. Nagradu dodjeljuje Vijeće Europe svake dvije godine projektima lokalnih udruga i organizacija koje Vijeće prepoznaje kao uzorne primjere u očuvanju i prezentaciji vrijednosti krajolika. Eko-muzej Pustinja Blaca prvi je hrvatski kandidat za tu prestižnu nagradu.

Pustinja Blaca izniman je primjer kulturne i prirodne baštine u Hrvatskoj, koji je zbog svoje višestoljetne očuvanosti prepoznat kao značajan i jedinstven primjer u regiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Začetak Pustinje Blaca bila je kamenjem pregrađena pećina – prvo sklonište poljičkih svećenika, koji su bježeći pred Turcima stigli na otok Brač u 16. stoljeću. Uz strmu liticu u dnu kanjona pustinjaci su dozidali crkvu i samostan, stambene i gospodarske zgrade, a prostrane šume u okruženju pretvorili u bogate vinograde i maslinike. Taj se jedinstveni sklop arhitekture i krajolika održao puna četiri stoljeća te danas svjedoči o prošlim vremenima i tradicijskom načinu života.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo