Akcija za Valentinovo: Oslobodite se lokota!

Zagrebački Muzej prekinutih veza poziva sve nesretno zaljubljene da se na Valentinovo, 14.

13.2.2015.
10:28
VOYO logo

Osim na platou kod crkve sv. Katarine u Zagrebu, akcija će se provesti u Drveniku, na šetalištu Donja Vala, a oslobađanje mostova, ograda i ostalih nosivih konstrukcija od balasta prekinutih ljubavi održat će se i u desetak gradova diljem svijeta, gdje su je organizirali partneri Muzeja i dizajnerskog dvojca Brukete &Žinića. Bit će to u Moskvi na mostu Lužkov, na hamburškom Landungsbrueckenu, na Shoreditch ogradi u istočnom Londonu, Fisherman's Wharfu u San Franciscu.

Akcija je vrlo jednostavna, pozivamo one koji su zaključali lokote, bacili ključić, a veza im nije potrajala, da dođu od 12 do 14 sati na najavljene događaje, a mi ćemo im pomoći da velikim kliještima skinu lokot i potom pošalju u muzej svoje priče, rekao je za Hinu Dražen Grubišić, jedan od osnivača Muzeja prekinutih veza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grubišić očekuje da će akcija biti različito prihvaćena ovisno o mentalitetu, je li riječ o sjeveru ili jugu, što su primijetili u dosadašnjoj praksi postavljanja izložbi u različitim gradovima. Kolegica u Amsterdamu teško je sakupila jedva tridesetak priča, dok smo već na prvi dan poziva u Meksiku dobili dvjestotinjak predmeta, a slične su razlike i između Ljubljane i Zagreba te Splita, rekao je.

Trend buknuo zadnjih desetak godina

Iako tradicija ljubavnih lokota postoji odavno, trend je diljem svijeta buknuo u zadnjih desetak godina. Zaljubljeni parovi postavljaju lokote na ograde mostova, bilo kakve rešetke ili metalne podloge na koje se mogu zakvačiti. U nekim se gradovima, velikim turističkim središtima gdje je na tisuće ljudi odlučilo ostaviti trajni trag svoje veze, lokoti se već moraju micati. Neki se boje da bi se mogla oštetiti kulturna baština ili ugroziti stabilnost mosta, a drugima su lokoti jednostavno ružan prizor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dobro je imati alternativu, pogotovo na Valentinovo kada vas taj lokot ne podsjeća na nešto sretno, ustvrdio je Grubišić, najavivši da će prekinuti lokoti i priče koje ih prate pronaći svoje mjesto u fundusu Muzeja.

Ukoliko njihovi vlasnici odluče podijeliti svoje iskustvo to će moći napraviti donacijom eksponata putem www.brokenships.com, a akcija će se moći pratiti uživo na društvenim mrežama uz hashtag #CutTheDrama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Muzej prekinutih veza nastao je u Zagrebu 2006., kao autorski koncept Olinke Vištice i Dražena Grubišića. Najprije je bio putujuća izložba, a 2010. otvoren je njegov stalni postav na Gornjem Gradu. Dosad je obišao više od 30 gradova na skoro svim kontinentima, osim Australije, i dobitnik je nagrade Kenneth Hudson za najinovativniji muzej Europe. Za dva dana otvara se izložba Muzeja prekinutih veza u San Franciscu, a nakon toga i u Kanadi.

Za Dan zaljubljenih Muzej će ugostiti Teatar poezije koji će izvesti predstavu "Sve što ti želim reći". Dramski umjetnik Goran Matović će uz podršku Irene Šekez Sestrić, rekapitulirati ljubavni govor 20. i 21. stoljeća. To je svojevrsna ispovijest dvoje ljubavnika koji razgovaraju kroz poeziju i stihove najvećih svjetskih pjesnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo