Našli stotinjak Caravaggiovih crteža i slika?!

Talijanski povjesničari umjetnosti navodno su pronašli čak sto crteža i nekoliko slika, za koje vjeruju da ih je naslikao renesansni majstor Caravaggio.

6.7.2012.
9:46
VOYO logo

Maurizio Bernardelli Curuz i Adriana Conconi Fedrigolli spomenuta su djela pronašli u kolekciji koja se čuva u milanskom palači Sforza, u kojoj je Caravaggia podučavao tada slavni slikar Simone Peterzano. Crteži su djelo "snažne, brze... ruke" i prikazuju "lica, tijela i scene koje će mladi caravaggio koristiti u kasnijim godinama", prenosi AFP.

Dvoje su povjesničara umjetnosti crteže i slike proučavali dvije godine. "Bilo je nemoguće da Caravaggio nije ostavio nikakve tragove svog djelovanja između 1584. i 1588. u radionici slikara koji je tada bio poznat i tražen", objasnio je Bernardelli Curuz za list La Repubblica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako se računa prosječna cijena koju crteži renesansnih majstora dostižu na auklcijama, novopronađena Caravaggiova djela vrijede više od 700 milijuna eura. Ipak, grad Milan, u čijem su vlasništvu slike, upozorili su da još moraju provjeriti autentičnost ovog otkrića.

"Crteži su uvijek bili tamo, a dosad ih nitko nije pripisao Caravaggiu. Vrlo rado ćemo ispitati je li to istina. Ali, to je čudno. Nisu bile skrivene, svi su ih mogli vidjeti", kazala je Elena Conenn, glasnogovornica gradskog Ureda za kulturu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo