Na sudu zbog 271 Picassovog djela koje je 40 godina držao u garaži

10.2.2015.
14:51
VOYO logo

Pierre Le Guennec, bivši električar koji je obavljao sitne popravke u posljednjoj kući u kojoj je Pablo Picasso živio sa svojom suprugom Jacqueline, našao se na sudu zajedno sa svojom suprugom Danielle pod optužbom da su primili ukradenu robu.

Bračni par je u svojoj garaži 40 godina držao 271 rad slavnog umjetnika. Na početku trodnevnog suđenja u Grasseu, le Guennec je rekao kako je radove od Picassa i njegove supruge dobio kao zahvalu za poslove koje je obavljao u njihovoj kući.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sam se javio

Među radovima koje su držali u garaži nalaze se litografije, ulja na platnu, crteži i kubistički kolaži slavnog umjetnika. Stvarani su između 1900. i 1932. Prije pet godina le Guennec se zabrinuo što će se s umjetninama dogoditi nakon njegove smrti pa se obratio uredu koji se bavi čuvanjem Picassovih radova koje su naslijedila njegova djeca, rekao je njegov odvjetnik.

U rujnu 2010. le Guennec je otputovao u Pariz kako bi radove predao uredu. Nekoliko dana kasnije, zaplijenila ih je policija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Le Guennec je izjavio kako mu je Picassova supruga Jacqueline jednoga dana dala kutiju punu radova. "Evo, ovo je za tebe. Odnesi to kući", navodno je rekla.

Supruga Danielle sjeća se da joj se muž vratio s posla noseći vreću za smeće punu radova te joj rekao kako mu je Picasso to dao kad je čistio studio. Oboje imaju preko 70 godina pa ih sjećanje ne služi najbolje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mogli bi dobiti do pet godina zatvora i 3,5 milijuna kuna kazne ako ih se proglasi krivima. Ipak, optužba ne navodi mogućeg kradljivca od kojeg bi oni primili radove, tako da će se bračni par možda izvući.

Nije poznato kad će javnost moći pogledati nikad izložena Picassova djela koja su 40 godina stajala u garaži le Guennecovih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo