OGLAS

VIDEO: / Svi su spremni za 2. Maraton kratkometraznih filmova! A vi?

I ove ce se godine po drugi puta u Hrvatskoj odrzati Maraton kratkometraznih filmova, manifestacija kojom se na najkraci dan u godini 21. prosinca slavi kratka filmska forma.

16.12.2014.
14:54
VOYO logo

Programi ce se odvijati u 29 kina diljem Hrvatske i na dvije lokacije u gradu Zagrebu (ArtOmat i Advent na Europskom trgu), a dio filmova moci ce se vidjeti i na web stranici HAVC-a. Bit ce prikazano ukupno 66 filmova, a medu njima je velik broj recentnih domacih ostvarenja koja osvajaju nagrade na najznacajnijim domacim i svjetskim festivalma. Ulaz na sve projekcije i dogadanja je besplatan.

//www.youtube.com/embed/Z3AVKuEAVnY

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. Maraton kratkometraznih filmova u kinima ove godine traje tri dana, te se osim u nedjelju 21. prosinca, projekcije u kinima odrzavaju i u petak i subotu 19. i 20. prosinca. Gledatelji ce vidjeti dva programa filmova za djecu, te tri programa namijenjena odraslima, koji ubrajaju sve rodove - od animiranih do eksperimentalnih. Za najmlade je tu 'Baltazar: serija Zvjezdani kvartet' legendarne Zagrebacke skole crtanog filma, te europski kratkometrazni filmovi iz Italije, Svicarske, Norveske, Irske i Spanjolske za djecu uzrasta od 3 do 6 godina po izboru organizacije Short Circuit.

I Kokoska na rasporedu

Programi za odrasle donose recentne europske i hrvatske kratkometrazne naslove. Gledatelji ce tako imati jedinstvenu priliku na velikim platnima pogledati jedan od najnagradivanijih hrvatskih filmova ove godine, Kokosku redateljice Une Gunjak te laureata festivala u Karlovim Varima, Autofocus Borisa Poljaka. Zasto proteklih nekoliko godina hrvatskog kratkometraznog filma nazivamo zvjezdanima, publika ce moci otkriti kroz nekoliko igranih naslova kao sto su Poklon predsjednika Nixona Igora Seregija, LjepotanSase Bana, KutijaNebojse Slijepcevica, Mali debeli rakunBarbare Vekaric te animirani Koyaa “Cvijet” Kolje Sakside i Bla Martine Mestrovic, kojeg su Zagrepcani lani mogli vidjeti na fasadi Muzeja suvremene umjetnosti. Tu je i izbor od osam europskih igranih i eksperimentalnih filmova iz Njemacke, Velike Britanije, Nizozemske i Francuske takoder ostvaren u suradnji s organizacijom Short Circuit.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. Maraton kratkometraznih filmova - kino animacija from Croatian Audiovisual Centre on Vimeo.

U Zagrebu ce u sklopu ArtOmata u Domu hrvatskih likovnih umjetnika u nedjelju 21. prosinca u 15 sati biti prikazan program 'Baltazar: serija Zvjezdani kvartet', nakon cega ce se s pocetkom u 15.30 sati odrzati tematska radionica optickih igracaka i pokretnih slika, namijenjena djeci od 7 do 11 godina. Na Europskom trgu ce istog dana maraton poceti u 16.30 sati, a gledatelji ce izmedu ostalog vidjeti Prvu damu Dubrave Barbare Vekaric, MucicuAlda Tardozzija i Moj stanZvonimira Berkovica, njegov redateljski prvijenac nagraden u Cannesu 1963. godine kao najbolji kratkometrazni film.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slavljenju 'kratkisa' pridruzuje se i Treci program HRT-a

Osim u kinima, Maraton kratkometraznih filmova ce se ove godine odrzavati i na internetskoj stranici Hrvatskog audiovizualnog centra, a slavljenju 'kratkisa' pridruzit ce se i Treci program HRT-a, koji ce u raznim terminima tijekom nedjelje emitirati kratkometrazne filmove u kojima glume legendarni Charlie Chaplin i tandem Buster Keaton i Fatty Arbuckle, kao i kratke filmove koje potpisuju velikani francuske kinematografije, poput Alaina Resnaisa i Jean-Luc Godarda.

Inicijativu 'Najkraci dan' (Le jour le plus court) zapoceo je 2012. godine francuski nacionalni centar za kinematografiju (Centre national du cinema et de l'image animee) u suradnji s Agencijom za kratkometrazni film (l'Agence du court metrage) s idejom cjelodnevne promidzbe bogatog repertoara kratkometraznog filma u cijeloj zemlji. Nakon velikog uspjeha u Francuskoj inicijativa je dobila medunarodni karakter te u njoj sada sudjeluje 14 europskih zemalja. Maraton kratkometraznih filmova organizira Hrvatski audiovizualni centar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Raspored projekcija i ostalih dogadanja u 29 hrvatskih kina, te vise detalja o filmovima, mozete pronaci ovdje.

Cijena strasti
Brak na prvu
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Brak na prvu Australija
default_cta
Zlatni dečko
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Svemirci s gornjeg kata
Dosje Jarak
default_cta
Obiteljske tajne
Plaćenici
Mali princ
VOYO logo