FOTO: / Oproštaj od glumačke legende

Više od tisuću ljudi okupilo se na zagrebačkom krematoriju kako bi se oprostilo od Ane Karić, dive hrvatskog glumišta, koja je prošli četvrtak iznenada preminula u 74. godini.

14.10.2014.
15:18
VOYO logo

Od velike glumice oprostio se redatelj Ivica Buljan prisjetivši se njezine bogate karijere, ali i druženja i svega onoga što je dijelila s kolegama i prijateljima. Pritom je posebno naglasio koliko je Ana značila svim generacijama s kojima je radila u kazalištu, ali i svima koji su je okruživali u profesionalnom i privatnom životu.

Rođena 1941. u Perušiću, Ana Karić školovala se u Zagrebu, gdje je i diplomirala 1963. na Akademiji za kazališnu umjetnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U kazalištu je ostvarila mnogobrojne uloge, ponajviše u Teatru &TD, čijeg je ansambla bila dugogodišnja članica. Kao jedno od zaštitnih lica toga kazališta upravo je tamo ostvarila neke od svojih ponajboljih uloga, surađujući pritom s nekima od najistaknutijih domaćih redatelja.

Glumila je tako u predstavama "Katarina Zrinska od Frankopana" Božidara Violića, "Dezerter" Saše Božića, "Didona i Enej & Smrt u Veneciji" i "Sedmorica protiv Tebe" Olivera Frljića, "Kvartet" Ivice Buljana, "Nesigurna priča" i "Usporavanja" Bobe Jelčića i Nataše Rajković, "Hanjo" Senke Bulić, "Meso" Lane Šarić, "Svratište kod Alberta C." Vedrana Hleba, "In Camera" Daria Harjačeka, "Tit Andronik" Neni Delmestre...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posljednju kazališnu ulogu ostvarila je 2014. u predstavi "Rebro", autorskom projektu Ksenije Zec i Saše Božića nastalom u suradnji kazališta PlayDrama i Splitskoga ljeta.

Predstave su joj izvođene na najznačajnijim festivalima u Europi i svijetu, a zapaženu je karijeru ostvarila i na filmu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neke od prvih filmskih uloga bile su joj ona Verginije u "Carevu novom ruhu" Ante Babaje te Agneze u "Pustolovu pred vratima" Šime Simatovića 1961., a među pedesetak filmskih rola izdvajaju se još i one u filmovima "Slučajni život" Ante Peterlića (1969.), "Bablje ljeto" Nikole Tanhofera (1970.), "Putovanje na mjesto nesreće" Zvonimira Berkovića (1971.), "Kuća" Bogdana Žižića (1975.), "Živi bili pa vidjeli" Brune Gamulina i Milivoja Puhlovskog (1979.), "Tajna Nikole Tesle" (1980.) i "Infekcija" (2003.) Krste Papića, "Donator" Veljka Bulajića (1989.), "Čaruga" Rajka Grlića (1991.), "Krhotine - kronika jednog nestajanja" Zrinka Ogreste (1991.), "Pont Neuf" Željka Senečića (1997.) te "Ono sve što znaš o meni" Nataše Rajković i Bobe Jelčića (2005).

Dobitnica je brojnih kazališnih i filmskih nagrada, među kojima Nagrade hrvatskog glumišta za glumačko ostvarenje u radio drami u sezoni 2004./05., te 2010. Nagrade Fabijan Šovagović za ukupan doprinos hrvatskom filmu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za ulogu u filmu Igora Mirkovića "Noćni brodovi" (2012.) nagrađena je iste godine Zlatnom Arenom za najbolju glumicu na filmskom festivalu u Puli, a zatim je osvojila i nagradu za najbolju glumicu na festivalu filma jugoistočne Europe SEE a Paris 2013.

Talentirana i svestrana glumica

Osim na filmu i u kazalištu, Ana Karić brojne i zapažene uloge ostvarila je i u televizijskim filmovima i serijama, a uloga psihologinje Ane u serijalu "Na terapiji" (2013.) ujedno je i njezina posljednja televizijska uloga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Generacije gledatelja pamtit će je kao talentiranu i svestranu glumicu, a prijatelji i kolege kao osobu apsolutno predanu glumačkoj umjetnosti, nepresušne volje za radom na sebi i spremnosti na prenošenje svojeg iskustva i znanja drugima.

Brave
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
Samit
default_cta
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Barbapapa
default_cta
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo