'Kauboji' su hrvatski kandidat za Oscara

1.9.2014.
15:32
VOYO logo

"Znam da izgleda kao znanstvena fantastika uci u nominaciju za Oscara, ali mi volimo znanstvenu fantastiku. Vec imamo neke ideje za kampanju za film, ali nista jos konkretno jer smo i mi tek saznali za kandidaturu", rekao je redatelj filma Tomislav Mrsic na konferenciji za novinare.

Kako se za Oscare obicno nominiraju angazirani filmovi s jakom temom, Mrsic se nasalio da je vrijeme da se to promijeni, ali i da "Kauboji" nisu samo komedija i dodiruju razne teme koje su svugdje prepoznatljive. Mogli bismo igrati na kartu da su "Kauboji" svojevrsni hommage americkoj pop-kulturi, od samog 'western' naslova do glazbe, napomenuo je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegov je film odabralo sedamnaestero clanova komisije, predstavnika svakog ogranka Drustva, s obzirom na to da americka Akademija filmskih umjetnosti i znanosti trazi da film kandidara siroki kreativni potencijal filmske industrije drzave iz koje film dolazi.

U konkurenciji su mu bili "Projekcije" Zrinka Ogreste, "Segrt Hlapic" Silvija Petranovica, "Hitac" Roberta Orhela, "Suti" Lukasa Nole, "Simon Cudotvorac" Petra Oreskovica, "Happy Endings" Darka Suvaka, "Vis-a-Vis" Nevija Marasovica, "Visoka modna napetost" Filipa Sovagovica i "Broj 55" Kristijana Milica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prilicno jaka konkurencija

Ove je godine bila prilicno jaka konkurencija, a vecina clanova komisije slozila se da su im je Mrsicev film uspio prenijeti siroki dijapazon emocija, rekao je Predsjednik HDFD-a Silvio Jesenkovic.

Po njegovim rijecima, malim kinematografijama je tesko uci u nominaciju za Oscara i vec godinama prolaze juznoamericki, francuski, skandinavski filmovi, a samo ponekad ude neki 'outsider' ili se ulazu velika sredstva za lobiranje, primjerice austrijski film "Krivotvoritelj" u svoju je kampanju za Oscara ulozio dvostruko vise sredstava nego sto je bio sam budzet filma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vise vremena za marketing

Izbor hrvatskog kandidata obicno se odrzavao krajem rujna, no ove godine je pomaknut kako bi producent imao vise prostora za marketing, a Jesenkovic najavljuje da ce se iduce godine pomaknuti na pocetak ljeta ne bi li se izbjegle 'navrat-nanos' distribucije tijekom ljeta, a tako bi se lakse i ispunio uvjet americke Akademije da je film do kraja rujna u kino distribuciji bio najmanje sedam dana.

"Kauboje" je u hrvatskim kinima pogledalo 40 tisuca gledatelja, a sada krece njegov festivalski zivot - pozvan je na filmski festival u San Franciscu, koji nije natjecateljski, no s kojega su zadnjih godina filmovi koje je publika proglasila najboljima dobivali Oscare. Film bi u listopadu i studenom trebao sudjelovati na desetak festivala, od Tuzle, Slovacke, do Helsinkija i Texasa, a krece i u distribuciju u Poljskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mrsicev film, nastao u produkciji "Kabineta" i Suzane Pandek, netipicna je prica o glumackoj druzini antijunaka, koji prihvacajuci zanrovske stereotipe - borbu dobra i zla, sukob civilizacije i divljine - stvaraju predstavu koja postaje metafora njihovih sudbina. U filmu glume Sasa Anocic, Zivko Anocic, Matija Antolic, Hrvoje Barisic, Niksa Butijer, Kruno Klabucar, Ivana Rushaidat, Rakan Rushaidat, Radovan Ruzdjak.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo