Kako je 'U boj, u boj' postala himna na Dalekom istoku

Japanski vojnici culi su Zajcevu ariju nakon Prvoga svjetskog rata tijekom remonta americkoga broda Hefrona u Kobeu, i toliko im se svidjela da su je naucili napamet.

11.9.2014.
17:55
VOYO logo

Deset clanova japanskoga muskog zbora Shingetsu-kai alumnija Kwansei Gakuin sveucilista iz Kobea izveli su danas u zagrebackome prolazu Oktogonu poznatu ariju "U boj, u boj!" iz opere Ivana pl. Zajca "Nikola Subic Zrinski" na hrvatskome jeziku i dobili tako veliki pljesak brojnih okupljenih Zagrepcana da su na kraju svoga kratkog koncerta na molbu publike ponovno otpjevali tu poznatu ariju.

Bio je to prvi koncert toga zbora i prvo izvodenje te poznate arije u hrvatskome glavnom gradu, koju pak taj japanski zbor vec devet desetljeca izvodi kao himnu svoga sveucilista.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U krava

tama Njihov nastup u Oktogonu organizirala je Academia Cravatica, a prvi posjet i boravak u Hrvatskoj Jelena Yamasaki, predstavnica Kravate-Croate u Japanu i savjetnica pocasnoga konzula Republike Hrvatske u Osaki.

Clanovi zbora su u ovoj prigodi nosili i Croata kravate koje su dobili na dar za 80. godisnjicu osnutka svoga zbora. Gospoda Yamasaki okupljenima je sazela zanimljivu pripovijest o tomu kako je "U boj, u boj!" postala himna japanskoga sveucilista. Japanski vojnici culi su, naime, tu Zajcevu ariju nakon Prvoga svjetskog rata tijekom remonta americkoga broda Hefrona u Kobeu, i toliko im se svidjela da su je naucili napamet. Ipak, do 1979. godine nisu znali pravo podrijetlo himne i mislili su da je pjesma mozda ceska, slovacka, makedonska ili srpska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 1934. godine

Kako je za Hinu izjavio menadzer zbora Shingetsu-kai Masaaki Akamatsu, zbor je 1934. godine osnovalo 11 clanova Kwansei Gakuin Glee Cluba - najstarijega i najpoznatijega muskog zbora u Japanu. Taj klub su pak 1899. godine osnovali studenti sveucilista Kwansei Gakuin.

Gospodin Akamatsu posvjedocio je da su clanovi zbora odusevljeni svojim prvim posjetom Hrvatskoj u kojoj su, istaknuo je, docekani vrlo prijateljski. Posebno ih pak raduje sto im je sada puno bliza zemlja iz cije je povijesti nastala i opera u kojoj je arija sto su je oni odabrali za svoju himnu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo