Ustanite u obranu ostataka solidarnosti!

Ako imate 55 ili više godina i želite da se vaš glas napokon čuje, imate priliku uključiti se u community art projekt 55+.

2.5.2012.
12:51
VOYO logo

Na konferenciji za novinare u ZKM-u održanoj u srijedu, predstavljena su dva projekta koja nisu uobičajena za hrvatska kazališta. Riječ je o projektu Montažstroja "55+ – okupljanje protagonista", kojem je namjera mobilizirati osobe starije od 55 godina, te predstavi Ideš dalje!, koja je dio međunarodnog projekta Mlada Europa u kojem sudjeluju kazališta iz tri zemlje: Hrvatske, Njemačke i Italije.

Solidarnost se raspada

55+ je novi projekt Boruta Šeparovića, koji je nastao u koprodukciji Montažstroja i Zagrebačkog kazališta mladih, a održavat će se od ponedjeljka 7. do petka 11. svibnja u ZKM-u. Namjera je projekta mobilizirati osobe starije od 55 godina, te ih uključiti u razne radionice - kreativnog, terapeutskog, rekreacijskog i umjetničkog karaktera, ali i naučiti ih koristiti se internetom i popularnim društvenim mrežama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Godinama srljamo u društvu u kojem se solidarnost raspada. Umjetničkim radom nastojat ćemo braniti i sačuvati ostatke solidarnosti", rekao je Šeparović. Upozorio je da je hrvatskom društvu uloga ljudi starijih od 55 godina potpuno nevidljiva.

Projekt započinje okupljanjem generacije 55+ u ponedjeljak, 7. svibnja u ZKM-u, a nastavlja se dvomjesečnim druženjem i radionicama u pet zagrebačkih centara za kulturu. Na prvom susretu u ZKM-u odabrat će se 55 protagonista čije će se životne priče objediniti u predstavi i dokumentarnom filmu. Svaki od protagonista provest će na sceni i u kadru točno onoliko sekundi koliko ima godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijave do kraja tjedna

Za ovaj projekt zainteresirali su se mnogi Zagrepčani u dobi od 55 do 60 godina, uglavnom radno sposobni građani koji nemaju posao. Kako će upravo upravo kvaliteta ovog projekta ovisiti o ljudima koji u njemu budu sudjelovali, Šeparovioć je pozvao građane da se do kraja tjedna odazovu i prijave za sudjelovanje u ovom community art projektu.

Svi zainteresirani mogu se javiti na broj telefona 01 4682 464 radnim danom od 10 do 15 sati ili na mail: info@montazstroj.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedna predstava, šest glumaca, tri jezika

Na konferenciji za novinare predstavljena je i predstava Ideš dalje!, koja je dio međunarodnog projekta Mlada Europa u kojem sudjeluju kazališta iz Hrvatske, Njemačke i Italije.

ZKM kao domaćin projekta organizira izvedbu tri predstave koje su rađene po istom tekstu autora Holgera Schobera, a pored naših umjetnika predstavu će izvoditi glumci iz kazališta Deutsches Theater iz Berlina te glumci kazališta Fondazione Teatro Due iz Parme. Predstave će se najprije 2. i 3. svibnja na tri jezika izvoditi u učionicama zagrebačkih gimnazija - X., XVI. i XVIII., dok će se 4. svibnja u 14 sati u ZKM-u održati trojezična predstava kao zajednički rezultat dosadašnjeg rada u projektu i radionicama koje su se održale pod vodstvom redatelja Renea Medveščaka i autora predstave Holgera Schobera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstava Ideš dalje!, u kojoj igraju Barbara Prpić i Petar Levantić, otvara pitanja o fenomenu brze slave koja se tinejdžerima najčešće servira kroz razne reality showove. Sadržaji takvih emisija, kako je rekao Medveščak, podređeni su tržišnoj svrsi, a jednim dijelom zlorabe dobru volju djece i mladih.

"U direktnom susretu u učionicama, učenici se neposredno susreću s onim što glumačko stvaralaštvo može dati", kazao je Medveščak, koji se nada da će u Hrvatskoj, kao što je to slučaj u zemljama na Zapadu, zaživjeti predstave u uočionici kao nova kazališna grana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo