FOTO: / Događaj za koji se u Zagrebu tražilo mjesto više

1.3.2014.
10:26
VOYO logo

No, samo u prva dva dana od obavijesti organizatori koji stoje iza projekta dobili su više od dvjesto prijava, pa je dobar dio zainteresiranih za obilazak 'izvisio' jer je Ministarstvo mora, prometa i veza (koje se danas nalazi u zgradi) odobrilo posjet četiriju manjih grupa. Obilazak zgrade je organiziran kao dio programa projekta Motel Trogir kojim se, uz stručno vodstvo, obilaze odabrani objekti arhitekta Ivana Vitića, uglavnom inače nedostupni za širu javnost. Program se organizira volonterski i besplatan je za građane.

"Cilj programa je skrenuti pažnju javnosti na arhitektonsku baštinu, ali i potaknuti širi interes za promišljanje nasljeđa socijalističkog modernizma te reafirmirati pojedine građevine i njihovo šire značenje", kaže Saša Šimpraga, jedan od pokretača projekta Motel Trogir (iza kojeg stoje još i Lidija Butković Mićin, Nataša Bodrožić i Diana Magdić). Riječ je o projektu koji se provodi od 2013. godine i u okviru Udruge za suvremene umjetničke prakse - Slobodne veze, a fokusiran je na seriju jadranskih motela arhitekta Ivana Vitića ali i njegov ukupni opus, te općenito nasljeđe modernizma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao posljedica aktivnosti projekta, Vitićev 'Motel Sljeme' u Trogiru krajem 2013. godine dobio je status trajno zaštićenog kulturnog dobra, a formalna zaštita Vitićevog Motela u Preluku kraj Rijeke je u proceduri. "S formalnom zaštitom motela u Rijeci, taj će grad dobiti prvi ikad spomenički zaštićeni objekt izgrađen nakon Drugog svjetskog rata", kaže Šimpraga.

Kockica je zanimljiva i izvana i iznutra

Povjesničarka umjetnosti Lidija Butković Mićin objašnjava pak da Vitićeva Kockica status registriranog kulturnog dobra "ne duguje samo upečatljivom arhitektonskom rješenju u duhu kasnog modernizma, niti izvanredno pogođenom urbanističkom smještaju koji ju je prometnuo u jednu od arhitektonskih ikona Zagreba, već je jednako značajna i po svom unutrašnjem uređenju na kojemu su surađivali eminentni hrvatski umjetnici".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Raoul Goldoni je, pored koordinacije čitavog projekta, zaslužan i za ambijentalnu instalaciju od staklenih pregradnih stijena u atriju zgrade gdje su smješteni i mozaici Ede Murtića (prizemlje i kat) te tapiserija Jagode Buić. Murtićev mozaik ukrašava i bazen na platou zgrade ispred glavnog ulaza, a koji se danas nalazi u vrlo zapuštenom stanju. Od originalnih umjetničkih djela vrlo je atraktivna i Murtićeva intervencija impozantnih dimenzija na stropu restorana, kao i najčešće reproducirani mozaik Zlatka Price i metalni reljef Stevana Luketića u glavnoj kongresnoj dvorani. Željezna tapiserija Dušana Džamonje, koja je bila postavljena u dvorani za sastanke na devetom katu, ranih 1990-ih godina je otuđena iz zgrade te joj se zameo trag. Kockica predstavlja cjelovito umjetničko ostvarenje u kojem se prožimaju arhitektura, umjetnosti i dizajn na tragu avangardne ideje participacije svih umjetničkih grana na oblikovanju čovjekovog životnog i radnog okoliša", kaže Butković Mićin.

Interes za Vitića od Japana do Austrije

Projekt je inače polučio i ogroman interes u inozemstvu za Vitićev opus, od Japana do Austrije, a Šimpraga najavljuje nove akcije. "U planovima projekta za 2014. godinu je izložba o modernoj baštini Trogira, a započet ćemo i kampanju za vraćanje izvorne šarene fasade na Vitićevom Hotelu Jadran u Šibeniku. Taj njegov šibenski projekt prethodio je čuvenom zagrebačkom Šarenom neboderu u Laginjinoj, a s vremenom je nažalost izgubio izvornu fasadu s povratkom koje bi Šibenik dobio novu znamenitost", kaže on.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo