Erotika kakva u Hrvata još nije viđena

21.7.2011.
12:33
VOYO logo

Osim što je postao predmet mnogih rasprava na sadržajnoj razini, novi film Irene Škorić ponudio je i zanimljivost na razini svoje forme.

7 seX 7 u principu nije film, već redanje filmskih slika. Kao takav je i najbolji mogući dokaz da kod nas perspektivni mladi filmski radnici još uvijek teško dolaze do novca za svoj prvi pravi film (zovite ga dugometražnim, ako vam je draže) u kojem će pokazati što znaju i mogu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Žena kao seksualni predatori

Perspektivnost Irene Škorić, i kao scenaristice i kao redateljice, i više je nego jasna. Treba joj pritom odati i posebno priznanje što se uopće uhvatila ukoštac s erotskim pričama u zemlji u kojoj je to još tema rezervirana za muškarce i u kojoj (unatoč časnim iznimkama) žensko tijelo najčešće služi kako bi muškarac njime pomeo pod ili postelju.

7 seX 7 trailer with English subtitles from Artizana film on Vimeo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo u tom dijelu priče film donosi kopernikanski obrat, jer to je ženska priča (unatoč tome što je jedna od njih posvećena muškoj gay ljubavi) u kojoj su žene zapravo seksualni predatori. Najočitije je to u djelu koje smo već vidjeli kao kratki film 9. ožujak, priči u kojoj dijelovi muškog i ženskog tijela te fotografije sretnog para na zidu pričaju o prevari.

Druga velika prednost načina na koji radi Irena Škorić njezino je pisanje. Nakon potpuno neživih rečenica koje izgovaraju junaci domaćih filmova, dobili smo scenaristicu koja ne komplicira, već piše onako kako njezina generacija živi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što ih pokreće?

Upravo zbog svega toga treba žaliti što je taj film sastavljen od slika koje nam ne daju uvid u svoje junake. Gledatelj, naime, ne zna tko su oni i odakle dolaze, što ih pokreće... I to je šteta, jer neke su priče vrlo intrigantne (homoseksualna ljubav, seks u troje u kojem su dame lezbijke, ili priča o prevari). Naravno, neke se, upravo zbog nedostatka konteksta ili predteksta, poput priče iz trgovine vinil-pločama, doimaju banalnima.

Ipak, osim scenaristici i redateljici filma, bitan iskorak treba priznati i mladim glumcima (pogotovu glumicama) koji se pojavljuju u filmu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na njihovim leđima (ili bolje rečeno golim tijelima) počiva film koji o erotici u današnjem svijetu mladih progovara na način kakav u našem filmu još nije viđen. Neki će reći da nisu otišli do kraja (i da je previše rublja oko tijela u seksualnom činu), ali sama pomisao na to da su se odmakli od do sada viđenih granica i klišeja zaslužuje pohvalu. Lako je predvidjeti i to da će mlade glumačke zvijezde u erotskom klinču publiku privući u kina.

Prethodni članci:

arti-201107190049006 arti-201107180620006 arti-201107070346006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo