Dodjelom nagrada večeras se zatvara Motovun Film Festival

Dodjelom nagrada, ali i projekcijom pobjedničkog filma, večeras na najpoznatijem svjetskom 'brdu filmova', u istarskom gradiću Motovunu, završava 17.

30.7.2014.
14:24
VOYO logo

Za zadnji dan festivala ostavljene su projekcije koje su oduševile motovunsku publiku glavnog programa, francuski dokumentarni crtani film "Jesu li visoki ljudi sretni?", dobitnik berlinskog Zlatnog medvjeda, kineski "Crni ugljen, tanki led", u San Sebastianu nagrađen venecuelansko-peruanski film "Loša kosa" te filmski hitovi, grčka drama "Stratos", talijanski krimić "Ljudski kapital" i pobjednik ovogodišnje Pule, "Broj 55" Kristijana Milića.

Djeluju u egzilu, zatvoreni su ili u kućnom pritvoru

Između dvadesetak filmova o glavnoj nagradi, "Propeleru Motovuna" odlučuje "žiri u egzilu", u kojemu su istaknuti pojedinci koji su zbog svog rada prisiljeni napustiti zemlje u kojima su rođeni, a sada djeluju u egzilu, zatvoreni su ili u kućnom pritvoru. Od članova žirija u Motovun je došla samo Inna Shevchenko iz ukrajinske feminističke skupine Femen, a ostali će zajednički virtualno odabrati ovogodišnjeg pobjednika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik žirija je iranski redatelj Jafar Panahi, osuđen na šest godina zatvora zbog "djelovanja i propagande protiv vladajućeg sustava", a tu su još i bjeloruski umjetnici i organizatori prosvjeda protiv diktature Aleksandara Lukašenka, Nikolaj Kalezin i njegova supruga i suosnivačica Slobodnog kazališta Natalia Kaliada te Alaa Basatneh, 19-godišnja američka studentica arapskog porijekla koja putem društvenih mreža vodi revoluciju u Siriji.

Posebno, prazno mjesto, simbolično se čuva za Olega Sensova, ukrajinskog redatelja i aktivista "AutoMaidana", koji je zatvoren zbog optužbi za terorizam, čime se Motovun Film Festival priključuje inicijativi svjetskih renomiranih filmaša za njegovo puštanje na slobodu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od najvažnijih suvremenih ruskih redatelja Andrej Zvjagincev danas će se susresti s posjetiteljima Festivala i primiti Nagradu Maverick, koja se dodjeljuje autorima koji su individualnošću, slobodnim duhom i inovativnošću širili granice filmskog izričaja, a Festival je već odlučio o još jednoj nagradi - "50 godina", koju je dobio hrvatski glazbenik i filmski skladatelj Arsen Dedić.

Zemlja partner Festivala je Turska, koja se predstavila bogatim filmskim i kulturnim programom, u okviru kojega su prikazani i filmovi "Televizija" Yilmaza Erdogana te "Kismet" Nine Marije Paschalidou o tome kako su turske sapunice promijenile svijet. Za završni koncert odabrana je turska grupa "Kolektif Istanbul", koja će nastupiti iza ponoći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otvoreno još jedno festivalsko kino

Motovun Film Festival petodnevni je filmski maraton u kojem se projekcije u neprekinutom nizu smjenjuju od 10 ujutro do četiri ujutro, s večernjim projekcijama na otvorenom i dnevnim u kino-dvoranama. Ove godine otvoreno je još jedno festivalsko kino - Kino Billy, nazvano u čast festivalskog prijatelja i ovogodišnjeg gosta Stephena Daldryja, a prema naslovnom liku njegovog prvijenca i prvog dobitnika nagrade Propeler "Billy Elliota".

Motovunski festival nastavlja i nakon završetka, do 3. kolovoza u Buzetu traje festivalski program Buzz@teen, a očekuje se i tradicionalni program filmova s ovogodišnjeg festivala, "Motovun u Zagrebu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo