Deset hrvatskih filmova na 20. Sarajevo Film Festivalu

Ukupno 10 hrvatskih filmova uvršteno je u program 20. Sarajevo Film Festivala, koji se ove godine održava od 15. do 23. kolovoza na osam lokacija u glavnom gradu BiH.

22.7.2014.
10:49
VOYO logo

U program su uvrštena dva hrvatska dugometražna igrana filma, šest dokumentarnih filmova te dva kratka igrana filma.

U natjecateljskom dugometražnom programu Sarajeva natjecat će se igrani film Cure nagrađivane hrvatsko-švicarske redateljice Andree Štake. Cure su prvi film kojeg je ova redateljica snimila u Hrvatskoj, a radnja se odvija u Dubrovniku 1990-ih godina. U nenatjecateljskom programu festivala svoju regionalnu premijeru imat će Otok ljubavi, prvi hrvatski film bosanskohercegovačke redateljice Jasmile Žbanić. Oba filma dolaze u Sarajevo nakon svjetskih premijera koje će imati na Filmskom festivalu u Locarnu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šest dokumentaraca u Sarajevu

Na jubilarnom 20. Sarajevo Film Festivalu će ove godine biti prikazano čak šest hrvatskih dokumentaraca.

U natjecateljskom će programu za Srce Sarajeva konkurirati film Goli u režiji Tihe Klare Gudac, o autoričinom djedu koji je tri godine robijao na Golom otoku; Djeca tranzicije - film u režiji Matije Vukšića koji prati četiri sna o sretnom djetinjstvu u Hrvatskoj u društvu koje to otežava; dokumentarni autobiografski film Damira ČučićaMitch – dnevnik jednog šizofreničara; Ljubavna odiseja redateljice Tatjane Božić, koja istražuje zašto svaka njezina veza propadne te manjinska koprodukcija KismetNine Marie Paschalidou, koja govori o fenomenu uspjeha turskih sapunica, dok će na gala projekciji biti prikazan dokumentarni film Moj zanat u režiji Mladena Matičevića, o Arsenu Dediću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz ove filmove, za Srce Sarajeva borit će se i dva kratkometražna igrana filma - Manjača u režiji Tina Žanića i KokoškaUne Gunjak. Manjača je priča o mladiću koji je odlučio raskrstiti sa životom, a Kokoška govori o šestogodišnjoj djevojčici Selmi kojoj otac kao rođendanski poklon šalje kokoš.

Podsjetimo, Kokoška je bila uvrštena u 53. Tjedan kritike u Cannesu, a na Međunarodnom festivalu kratkog filma u Palm Springsu ocijenjena je najboljim u kategoriji kratkometražnih igranih filmova do 15 minuta trajanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na CineLinku, koprodukcijskom marketu koji je okosnica Industrijskog dijela Sarajevo Film Festivala, predstavit će se Hotel Zagorje u režiji AldaTardozzija i produkciji Produkcije Živa.

CineLink je platforma za razvoj i financiranje pažljivo odabranih filmskih projekata predodređenih za europske koprodukcije, a Tardozzijev film naći će se u društvu još 17 projekata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
Samit
default_cta
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Barbapapa
default_cta
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo