četvrtak, 28.05.2015.

Led ledeniZima će biti hladnija, ali ne i sibirska

Zima će biti hladnija, ali ne i sibirska

Zima će doista biti hladna, čak hladnija od prošlih, no Hrvatsku će ipak zaobići polarna hladnoća pa temperature, srećom, neće biti niže nego u Skandinaviji. Pokazuju to prognostičke karte Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Poznati meteorolog Zoran Vakula kaže da nas čeka zima hladnija od prošlogodišnje, ali da to ne znači da će hladnoća biti polarna.

Prognoze DHZ-a razlikuju se od onih koje je prije nekoliko dana iznio Ivan Šolić iz Sutine, poznatiji kao Mali Vakula. Prema njegovoj prognozi, koju temelji i na svjetskim prognostičkim kartama, Dalmaciju očekuju skandinavske hladnoće.

"Hladnije od prosjeka ne znači odmah i polarnu hladnoću. Za očekivati je da se dogode razdoblja s jako hladnim vremenom, pa čak, zašto ne, i s nekim ekstremnim hladnoćama, ali trenutačno nije moguće dati kvalitetnu i pouzdanu prognozu kada bi se točno tijekom zime to dogodilo", kaže Vakula za Slobodnu Dalmaciju.

Na pitanje hoće li kod nas biti hladnije nego, primjerice, u Oslu, odgovara: "Ne bih se usudio prognozirati. No, znam da prognoze za zimu u Skandinaviji upućuju na povećanu vjerojatnost za pozitivno odstupanje od njihovih prosjeka. To, naravno, ne znači da će cijela zima biti toplija nego kod nas!"

Šolić: Novinar je krivo protumačio mail

Na članak objavljen u Slobodnoj Dalmaciji reagirao je Ivan Šolić, koji kaže da njegove prognoze nisu različite od Vakulinih. 'Do najave zime poput one u Skandinaviji došlo je zbog greške novinara koji nije razumio sadržaj mejla koji je glasio ovako: U Skandinaviji će zima biti toplija od prosjeka, a u Dalmaciji hladnija od višegodišnjeg prosjeka - protumačivši to nelogično kao hladniju zimu u Dalmaciji nego u Norveškoj, što je praktički nemoguće. Moje mišljenje o nadolazećoj zime ekvivalentno je mišljenju gospodina Vakule, a to je hladnija zima od prosjeka, poručio je mailom Šolić.


Prethodni članak:


Hladnoća ubija ljude u Južnoj Americi! (20.07.2010.)

Danas.hr
27.09.2010.
  • još vijesti
  • Zima će biti hladnija, ali ne i sibirska

web preporuke

Komentari

web preporuke